Дървени перки бяха инсталирани за първи път на вятърен електрогенератор

Дървени перки бяха инсталирани за първи път на вятърен електрогенератор Снимка: https://pixabay.com/

Алтернативните материали ще направят зелената вятърна енергия по-щадяща за околната среда, казват инженерите

Германската компания Voodin Blade Technology (Voodin) обяви първата реална инсталация на своите дървени перки на вятърна турбина в Бройн.

Остриетата с дължина 19,3 м са изработени от ламиниран фурнир дървен материал (LVL). Ламинатите на основата на дърво се считат за по-екологични от фибростъкло и други синтетични композити, използвани в момента.

Производителят също така твърди, че остриетата ще бъдат по-лесни за извеждане от употреба и рециклиране в края на експлоатационния им живот. В момента повредените компоненти на вятърни турбини се депонират, тъй като материалът, от който са направени, не може лесно да се рециклира и използва повторно.

    В края на своя жизнен цикъл повечето остриета се заравят в земята или се изгарят. Това означава, че с тези темпове до 2050 г. ще получим 50 милиона тона отпадъци. С нашето решение искаме да помогнем на зелената енергийна индустрия наистина да стане възможно най-екологична.
  
 Том Сиекман, главен изпълнителен директор на Voodin Blade Technology

За създаването на остриетата компанията използва напълно автоматизиран производствен процес. В резултат на това необходимостта от работна ръка в производството е намалена, което означава, че не е необходимо производството да се прехвърля в страни от третия свят. Това ще помогне за намаляване на транспортните разходи, емисиите и в крайна сметка цената на зелената електроенергия.

Разработчиците проведоха обширни лабораторни тестове, за да гарантират способността на материала да издържа на най-суровите условия при производството на вятърна енергия на сушата.

   Според всички наши тестове нашите остриета са дори по-издръжливи от съществуващите алтернативи от фибростъкло, тъй като показват по-ниска производителност на умора и издържат много добре на всички видове метеорологични условия на сушата.
    Хорхе Кастило, съосновател на Voodin Blade Technology

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: