Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.01.2021 г.

У нас 

Здравното министерство извърши спешна проверка след сигнал, че в община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза. Проверката по случая доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в социалните мрежи. Според управителя на МБАЛ „Югозападна болница" случилото се е заради отказ в последния момент на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани. 

От Националната пациентска организация заявиха, че проблем в случая е, че няма ясно разписани правила какво трябва да се прави с ваксините тогава, когато кандидатът за ваксиниране се откаже. 

21% от учителите са заявили желание да се ваксинират на този етап. Ще продължи записването, докато тече ваксинацията на втората група по плана, а приоритетно ще бъде ваксиниран и непедагогическият персонал в образователните институции. Това стана ясно по време на работна среща, в която участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб. 

Темите на разговора бяха противоепидемичните мерки в училищата и предстоящата ваксинационна кампания на педагогическия и непедагогическия персонал. Анализът на мерките продължава и все още е рано да се вземат окончателни решения. Стана ясно още, че предстои масово тестване на работещите в образователната сфера. 

Държавата ще заплаща по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19, които ще бъдат поставяни, стана ясно още на срещата. Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър. 

Данните за България 

Сто и пет нови случая на коронавирус са били регистрирани при направени 1629 теста през последното денонощие у нас.  
Това сочат данните от Единния информационен портал. Най-много нови случаи през последните 24 часа са регистрирани в София-град (30), следвана от Варна (14), Бургас и Перник (по 7). Общият брой на случаите на заразяване у нас е достигнал 208 511. Те са били установени от направени общо 1 222 539 теста. Активните случаи на коронавирус у нас са 65 126. От тях 4205 души са хоспитализирани, а 380 се лекуват в интензивни отделения. 695 човека с коронавирус са оздравели през последното денонощие, 29 човека са починали. Броят на ваксинираните, според данните от Единния информационен портал, остава непроменен - 13 473. 

По света 

Международен екип от експерти на Световната здравна организация ще пристигне на 14 януари в Китай, за да разследва как е възникнал новият коронавирус, предизвикал пандемията от COVID-19, съобщи китайската Национална здравна комисия, цитирана от световните агенции и БТА. Здравната комисия обяви дата, но не посочи подробности за маршрута на екипа. Междувременно многомилионният китайски град Шъдзяджуан беше поставен под карантина, след като властите там са регистрирали над 100 нови случая на коронавирус. Превантивни мерки са взети и в столицата Пекин, както и в съседните на Хъбей провинции, съобщиха световните агенции. 

Германия въвежда изискване за отрицателен PCR тест за влизащите от рискови региони, включително от България. Мярката влиза в сила от днес, 11 януари, съобщават от външното министерство. Остава в сила изискването за 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден, след като бъде направен допълнителен тест с отрицателен резултат. 

Седем големи центъра за масово ваксиниране отварят врати днес в Англия. Центровете, които са в Бристол, Епсъм, Лондон, Нюкасъл, Манчестър, Стивинидж и Бирмингам, ще разполагат с капацитет за ваксиниране на 4 души за минута, съобщава БНР. Целта на британското правителство е до средата на февруари да бъдат ваксинирани около 15 милиона души. По данни на националното здравеопазване само на територията на Англия вече има 1200 здравни пункта - напълно оборудвани и с необходимия персонал, за масовото ваксиниране. Данните за заразяванията обаче продължават да са тревожни, като броят на пациентите с COVID-19 в болниците е рекордно висок – над 30 0000 в сравнение с 18 000 от пика на пандемията през април. 

Националният комитет по координация на дейностите за ваксиниране срещу COVID-19 в Румъния съобщи, че до момента са ваксинирани общо 108 294 души, включително 5993 през последното денонощие, съобщава БТА. Имунизацията в Румъния започна на 27 декември с ваксината на „Пфайзер"/„Бионтех". Медицинските кадри са първата група ваксинирани в страната. От началото на кампанията са регистрирани 388 странични реакции, като са докладвани 155 локални реакции с болка на мястото на поставяне на инжекцията и 233 общи странични реакции, като температура, главоболие, болки в мускулите, болки в ставите, обща физическа слабост, алергични реакции от типа на уртикарията. Други пет странични реакции се проучват. 

Индонезийската агенция по храните и лекарствата днес одобри за спешно прилагане ваксината срещу коронавирус на китайската компания Sinovac Biotech. Така Индонезия стана първата страна след Китай, дала разрешение за ползване на ваксината, предаде БТА. Междинните данни от изпитването на ваксината при хора показват ефективност от 65,3%, каза ръководителката на индонезийския регулатор Пени Лукито. Тези резултати отговарят на изискванията на СЗО за минимална ефикасност от 50%, каза тя, позовавайки се на резултати от Бразилия и Турция. Изпитване в Бразилия миналата седмица показа ефективност от 78% на ваксината. Турски специалисти съобщиха през декември, че според междинни анализи ваксината е с ефективност от 91,25%. 

Опозиционни депутати от партия СИРИЗА в Гърция настояват Атина да пренебрегне европейската квота на разпределение на COVID ваксини и да се снабди с продуктите от други източници, съобщи БНР. Те настояват за пълна проверка на договорите на Европейския съюз с фармацевтичните компании. Гръцката опозиция критикува и Европейския съюз, и правителството на Мицотакис заради разпределението на ваксините. Лидерът на комунистическата партия Димитрис Коцумба обвини Европейския съюз в липса на стратегия, като заяви: „Нямаме доверие нито на правителството, нито на „фалшивото единство" в Европейския съюз.“ 

Русия най-вероятно има свой собствен уникален щам на коронавирус, както и Великобритания, но все още не е идентифициран, каза пред РИА Новости микробиологът Александър Гинцбург, директор на центъра „Гамалея", разработил ваксината „Спутник V”, съобщават DarikNews. Миналия месец властите във Великобритания обявиха за откриването там на мутацията на SARS-CoV-2. По предварителни данни новият вид е по-заразен, но все още няма доказателства за повишена смъртност от него. Южноафриканското министерство на здравеопазването също съобщи по-рано, че генетиците са идентифицирали нова мутация на коронавирус за страната, наречена 501.V2. Бразилски лекари направиха подобни изявления. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: