Инфаркти покосяват смъртоносно 25-44-годишните с 30% повече заради пандемията

Инфаркти покосяват смъртоносно 25-44-годишните с 30% повече заради пандемията

Смъртността от сърдечни заболявания най-накрая започна да намалява

Те достигнаха най-ниското си ниво през 2019 г., според федералните центрове за контрол на заболяванията (CDC). Това пише Associated Press.

„Тогава пандемията от COVID-19 удари и унищожи 10 години напредък“, казва д-р Сюзън Ченг, кардиолог в медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис. Изследванията едва сега започват да дават реална картина за това как инфекциозният вирус е засегнал здравето на сърцето на нацията.

Смъртните случаи от инфаркт се увеличават по време на всеки пик на COVID и проучването на Ченг установява близо 30% увеличение на смъртните случаи от инфаркт сред хората на възраст от 25 до 44 години през първите две години на пандемията.

Излизаме от пандемията като още по-болна нация поради сърдечни заболявания, свързани с вируса“, ​​казва д-р Зияд Ал-Али от Университета на Вашингтон, добавяйки, че „ефектите вероятно следват поколения наред“.

Според д-р Уенди Сюзън Поуст, COVID може да причини увреждане на сърцето по няколко начина.

Липса на кислород. Вирусът причинява възпаление и течност във въздушните торбички на белите дробове, което може да блокира достъпа на кислород до кръвния поток. Това кара сърцето да работи по-усилено, което може да бъде опасно за хора с предишни сърдечни проблеми.

Миокардит. Коронавирусът може директно да зарази и увреди сърдечния мускул и да причини възпаление. Вирусът може също така да причини възпаление на кръвоносните съдове, което ограничава притока на кръв към сърцето и на други места.

Стресова кардиомиопатия. Вирусните инфекции могат да предизвикат стрес в организма и отделяне на катехоламини, които „зашеметяват“ сърцето. Това засяга способността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта.

Цитокинова буря. Човешкото тяло освобождава протеини, наречени цитокини, за да се бори с вирусите. Някои хора отделят толкова много цитокини, че претоварват тялото, причинявайки възпаление, унищожавайки здрава тъкан и увреждайки органи като бъбреците, черния дроб и сърцето.

Сърдечният удар може да бъде причинен от повишен стрес върху сърцето, като бърз сърдечен ритъм, ниско ниво на кислород в кръвта или анемия“, обяснява д-р Пост.

„Тъй като сърдечният мускул не получава достатъчно кислород, доставен в кръвта, за да свърши тази допълнителна работа ".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: