СЗО: Пандемията отне 337 милиона години човешки живот

СЗО: Пандемията отне 337 милиона години човешки живот Снимка: https://pixabay.com/

Въпреки че пандемията официално отне живота на близо седем милиона души, по-точната цифра се смята за по-близо до 20 милиона

Приблизително 337 милиона години човешки живот са били изгубени през първите две години на пандемията от COVID-19, заболяване, причинило преждевременната смърт на милиони страдащи, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

В изявлението си СЗО посочи опустошителните последици от кризата в общественото здравеопазване, причинена от COVID-19, цитирайки цифра от 336,8 милиона години човешки живот, изгубен през 2020 г. и 2021 г., съобщава Хина, позовавайки се на АФП.

Преждевременна смърт

Въпреки че пандемията официално уби близо седем милиона души, по-точната цифра се смята за по-близо до 20 милиона. В доклада на СЗО се посочва, че не само вирусът, но и причинената от него здравна криза е съкратила живота на милиони хора.

И докато през 2020 и 2021 г. официално са регистрирани 5,4 милиона смъртни случая от COVID-19, данните за преждевременната смърт показват, че през този период са починали 14,9 милиона души.


„Все едно да губиш 22 години живот за всяка преждевременна смърт“, казва Самира Асма от отдела за анализи и база данни на СЗО.

Броят на загубените години живот е разликата между очакваната продължителност на живота на индивида и очакваната продължителност на живота.

Съмнителна надеждност на данните

Последните официални данни на СЗО приписват смъртта на 6,9 милиона души на COVID-19, но много страни не са изпратили надеждни данни и СЗО е склонна да изчисли, че най-малко 20 милиона са починали от това заболяване, което се причинява от SARS -Cov-2 вирус.

Цели 44,9% от преждевременните смъртни случаи са на лица на възраст между 55 и 75 години, 30,2% на лица под 55 години и 25% при лица над 75 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: