Как да се предпазим от измами при обмяна на валута?

Как да се предпазим от измами при обмяна на валута?

В днешния динамичен свят, когато пътуванията между държавите са почти ежедневие, обмяната на валута е сред най-честите финансови операции. За всяко пътуване зад граница имаме нужда от валута, за да се разплащаме в страната, която ще посетим. В тази връзка не са рядкост и измамите приизвършването на тази операция. Експертите от водещата финансова институция *„Фактор И.Н.“ съветват как да се предпазим от най-честите измами. 

Търгувайте с валута в обменни бюра или банки

Обменните бюра за валута, т.нар. чейндж бюра, са мястото, на което се пресичат тези две изисквания - за изгоден курс и сигурна финансова транзакция. Колкото и изгоден курс да Ви предлага частно лице, винаги съществува опасност да бъдете измамени при пресмятането или да получите фалшиви пари. Затова е важно, когато се избере обменно бюро, да се уверите че то е част от голяма, доказана верига, а не измамна схема. 

Винаги обръщайте внимание, дали има ясно изписани обменните курсове на видно място и искайте касова бележка за извършената операция. Така ще сте спокойни, че правата ви си защитени. 

Проверете внимателно обявения обменен курс

Това е курсът, по който ще се извърши обмяната на две валути. По обменни бюра и банки ще видите курс „Купува“ и „Продава“. Например: клиент, който има евро и иска левове, ще извърши обмяната по курс „Купува“ и съответно ако иска да си закупи евро с левове, обмяната ще се извърши по курс „Продава“. 

Информирайте се за новите начини за обмяна на валута

Както всяка друга сфера, така и обменните бюра предлагат онлайн заявка и доставка на валута. Можете да закупите валута лесно и сигурно на factorin.bg.Услугата е бърза - заявки, направени до 15.00 часа през седмицата, се обработват на същия ден и се доставят на следващия ден в офис на куриер или до избран адрес от клиента. Можете да платите при получаване на валутата с наложен платеж или след като направите банков превод и той пристигне по сметката на „Фактор И.Н.“.

Не харчете излишни пари в чужбина

Често хората се притесняват, че няма да могат да обменят малкото останала валута след пътуването и я харчат „до последно“ преди да се приберат обратно в България. Това вече не е нужно. В собствените обменни бюра на „Фактор И.Н.“ можете да върнете останалата валута, при това на същия курс, на който сте я закупили от там. Условието е да го направите в рамките на 15 дни и до 50% от сумата. Обратното изкупуване е за суми до 500 лева, като не важи за EUR, USD, GBP, CHF и TRY. 

 

 

* „Фактор И.Н.“ е една от водещите финансови институции в България. Компанията е представител на MoneyGram Payment System Ltd за небанковите институции в България. Сред останалите услуги в портфолиото са обмяна на валута, застраховане, търговия с благородни метали, кредитиране и платежните услуги Фактор Експрес. 

Повече от 20 години „Фактор И.Н.“ развива партньорска мрежа снад 700 представителства в 160 населени места в страната. За някои от тях, компанията е източник на сигурен месечен доход, а за други – възможност за привличане на нови клиенти.

Благодарение на дългогодишния си опит, компанията ефективно подпомага собственици на малък, среден и голям бизнес, с което създава добри условия за работа и активно повишава общата производителност на икономиката в страната. 

https://www.facebook.com/factorin.bg

https://instagram.com/factorin.bg?utm_medium=copy_link

https://www.linkedin.com/company/factor-i-n-ad/?viewAsMember=true

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: