Как се раждат фалшивите новини

Как  се раждат фалшивите новини Снимка: eversanaintouch.com

Нито една тема не е генерирала повече фалшиви новини през последните години от коронавируса

Но дори пандемията да се счита за приключила, темата за здравната дезинформация е актуална. През април гръцки блогове разпространиха „новината“, че Швейцария оттегля всички препоръки за ваксиниране и напълно прекратява ваксинациите срещу Covid-19, наред с някои твърдения, че ваксините са опасни, а отговорността за възможните странични ефекти трябва да поемат лекарите, приложили ваксината. 

Всичко това е невярно, посочва в днешен анализ swissinfo.ch, позовавайки се на констатациите на гръцката организация за проверка на фактите Ellinika Hoaxes. Според анализа, началото е статията „Официално: ваксинирането е опасно” в швейцарското списание Weltwoche от 6 април. Ден по-късно немски портал съобщава: „Шокиращо: Швейцария оттегля всички препоръки за ваксиниране срещу Covid”. На следващия ден историята попада в гръцки блог, откъдето през следващите десет дни е препубликувана в множество гръцки сайтове.

Новината плъзва и по света. От Швейцарската федерална служба за обществено здраве казват, че са получили запитвания  от няколко организации, а AFP, USA Today и Press Trust of India са направили свои проверки на фактите.

Източник на "интерпретациите" е съобщение на швейцарското министерство на здравеопазването, че няма да формулира препоръка за ваксиниране за сезон пролет/лято на 2023 г. Мотивът, който фалшивата новина "спестява", е че 98% от населението вече има антитела. Министерството подчертава, че хората, които не са във високорискови групи, не са в особена опасност от заразяване с тежък Covid-19, при ниската циркулация на доминиращите варианти на вируса, докато за тези от високорисковите групи, ваксинацията ще бъде препоръчителна, „ако лекарят на пациента прецени”.

Medical misinformation: What can be done to tackle fake health news?
Medical misinformation, снимка - healtheuropa.com

Тази ”скандална новина“ – очевидно радикално различна от стратегията за масово ваксиниране, се появи в блоговете и социалните медии „леко” модифицирана. Позовавайки се обикновено на едни и същи чужди източници, разпространители на новината се оказаха предимно десни сайтове и антиваксъри. Един от тях пише: „Правителството на Швейцария, необвързана нация и глобален център на фармацевтичната индустрия, сега излиза с ясното признание, че обективният научен анализ на съотношението риск/полза от ваксините срещу COVID-19 не оправдава ваксинирането“...

От Ellinika Hoaxes описват механизма на разпространение: „В Гърция някой първо преразказва или копира оригиналното съобщение. След това публикацията се подема с коментари и леки модификации. Това е като игра на развален телефон: накрая се появява нещо съвсем различно, особено в цифрови пространства, които използват по-малко разпространени езици“.

Причините? От умишлена манипулация, до грешка в превода и търсене на сензация. Мотивите са много различни, но не трябва да се пренебрегват финансовите - стремеж да се генерира трафик към даден сайт, за да се повиши рейтингът му пред рекламодателите. Швейцария е чест „източник” на подобни новини, тъй като се възприема като страна без скандали – следователно, такъв очевидно сензационен текст е още по-ефективен, задвижвайки спиралата на възмущението до краен предел.

Както обикновено, източникът няма представа за мащаба на създалата се приливна вълна. В Швейцария статията на Weltwoche не е привякла особено внимание, тъй като списанието е известно с критичната си позиция към пандемичните мерки. Фактът, че материалът обиколи света, е необичаен, но темата предполага както широкото му разпространение, така и преднамерени действия, внасящи смут сред обществеността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: