Експерти предупреждават за опасност от нова пандемия заради климатичната криза

Експерти предупреждават за опасност от нова пандемия заради климатичната криза Снимка: https://pixabay.com/

Световната здравна организация (СЗО) в публикация на официалния си уебсайт съобщи, че между 2000 г. и 2022 г. броят на хората, заразени с треска денга, се е увеличил осем пъти

Тази година броят на случаите  достигна рекордно високо ниво.

Според СЗО повече от 4 милиона души по света са били заразени с това заболяване само миналата година. За първи път беше открито в суданската столица Хартум, а в Перу на фона на разпространението на треска в много региони властите на страната бяха принудени да обявят извънредно положение.

Отбелязва се, че през 2019 г. броят на регистрираните случаи на заразяване с болестта достигна рекордно високо ниво от 5,2 милиона заразени в 129 страни, а общият брой на инфекциите може да достигне около 400 милиона случая от година на година. Експертите на организацията посочиха, че това заболяване може да предизвика пандемия поради факта, че запазва статута си на най-бързо разпространяващата се тропическа болест на Земята, в чиято рискова група са половината от хората, живеещи на планетата.

СЗО подчерта, че треската обхваща нови региони. Това е възможно поради глобалното затопляне, което създава благоприятно местообитание за преносителите на денга, каквито са комарите.

Денгата е инфекция, причинена от вируса денга, който се предава от комари. Позната също и като „трошаща костите“ треска (на английски: bonebreak fever), тъй като причинява толкова силна болка, че човек има усещането, че костите му се трошат. Някои от симптомите на денгата са треска, главоболие, обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от двете животозастрашаващи форми:

   първата форма на заболяването е денга хеморагична треска, която причинява кървене, пропускливи кръвоносни съдове и ниски нива на тромбоцитите;
   втората форма е шоков синдром на денга, който води до опасно ниско кръвно налягане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: