Учени оцениха влиянието на пандемията върху глобалната продължителност на живота

Учени  оцениха влиянието на пандемията върху глобалната продължителност на живота Снимка: https://pixabay.com/

Продължителността на живота е спаднала повече, отколкото Световната здравна организация очакваше по време на пандемията от коронавирус

Изследването е публикувано в списание Lancet.

Международен екип от изследователи анализира данни за свръхсмъртни случаи през 2020 г. и 2021 г., дължащи се или директно на коронавируса, или на смущенията в здравните системи по време на пандемията. Анализът установи, че в световен мащаб средната продължителност на живота при раждане е намаляла с 1,6 години от 2019 г. до 2021 г.

Изследователите събраха данни за 204 държави и територии и сравниха общия брой смъртни случаи през 2020 г. и 2021 г. с това, което би се очаквало, ако не беше пандемията. Анализът установи, че COVID пряко или косвено е причинил 15,9 милиона допълнителни смъртни случая за две години. Това е един милион повече от предишните оценки на СЗО.

 

Изследователите отбелязват, че две години на пандемията са довели до рязък обрат в продължаващото десетилетия нарастване на продължителността на живота в световен мащаб.

За възрастните по света пандемията има по-голямо въздействие от всяко събитие, наблюдавано от половин век, включително конфликти и природни бедствия“, казва Остин Шумахер, един от съавторите на изследването.

В същото време учените отбелязват и положителни тенденции, които пандемията не успя да прекъсне. През 2021 г. са починали 0,5 милиона деца по-малко под петгодишна възраст в сравнение с 2019 г. Това показва, че тенденцията към намаляване на детската смъртност е продължила, въпреки че се е забавила, и въпреки опасенията, че пандемията ще заличи предишните успехи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: