„Вирусът не е изчезнал. Той се променя и убива“

„Вирусът не е изчезнал. Той се променя и убива“ Снимка: https://pixabay.com/

Щамове на SARS-CoV-2, наблюдавани отблизо от СЗО

Въпреки факта, че нови семейства на коронавирус се сформират в резултат на мутации, все още не е открит нито един щам, който „да надмине успеха на Omicron“.

Въпреки че драматичният период на пандемията е зад нас, вирусът, който причинява COVID-19, продължава да мутира, като множество варианти циркулират във всяка страна.

На фона на рязък спад в тестовете, експертите призовават хората да приемат заплахата сериозно.

„Обществото пренебрегна проблема с COVID и в много отношения това е добре, означава, че хората са защитени от ваксини, но вирусът не е изчезнал. Той продължава да се разпространява. Променя се и убива и ние трябва да запазим   пръст на пулса“, каза т  в интервю за Euronews Мария Ван Керхов, американски епидемиолог по инфекциозни болести и експерт на СЗО.
 

Кои варианти на SARS-CoV-2 са най-разпространени днес?

Всички щамове, циркулиращи днес, са мутации на Omicron, силно трансмисивен вариант, идентифициран преди две години.

Един такъв подвариант, EG.5 или Eris, в момента представлява повече от половината от всички варианти на SARS-CoV-2, циркулиращи по света. Още през август СЗО обяви EG.5 за щам, пораждащ загриженост.

Инфекциите с EG.5 се увеличиха през лятото, но наскоро бяха изпреварени в Съединените щати от тясно свързан подвариант,

HV.1 представлява 29% от случаите на COVID-19 в страната, според последните данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

HV.1 по същество е вариант, появил се след EG.5.1 („внукът“ на XBB.1.5 или kraken), който просто натрупва няколко мутации, които му позволяват да се разпространява по-добре сред популации, които са имунизирани срещу SARS-CoV-2” , отбелязва Андрю Пекош, професор по молекулярна микробиология и имунология в университета Джон Хопкинс (САЩ).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: