Пандемията е увредила когнитивните способности на хората над 50?

Пандемията е увредила когнитивните способности на хората над 50?

Затварянията и ограниченията заради пандемията са имали „наистина трайни ефекти“ върху здравето на мозъка на хора над 50 години

Проучване показва, че когнитивните функции и работната памет при възрастните хора са намалели бързо по време на пандемията, независимо дали са били заразени с covid-19 или не.

Изследователите казват, че това може да се дължи на фактори, изострени от пандемията, като недостатъчно движение, пиене на твърде много алкохол, както и самота и депресия.

Екип от изследователи от британския университет в Ексетър и Института по психиатрия, психология и невронауки (IoPPN) към Кралския колеж в Лондон, анализира тестове за мозъчната функция на 3142 души, участвали в проучването Protect, което първоначално стартира през 2014 г., за да изучи мозъчните функции на хора над 40 години за период от 25 години.

Хората, обхванати от изследването, са на възраст между 50 и 90 години и живеят в Обединеното кралство.

Екипът разглеждал данните от март 2019 г. и февруари 2020 г., сравнявайки ги с данни, събрани през първата (март 2020 г. до февруари 2021 г.) и втората (март 2021 г. до февруари 2022 г.) години на пандемията.

Анализът показва, че скоростта на когнитивен спад се е ускорила през първата година от пандемията и е била по-висока сред тези, които вече са показвали признаци на лек когнитивен спад преди избухването на covid-19.

Моделът продължил и през втората година от пандемията, което според изследователите предполага ефект след първоначалните национални локдауни през 2020 г. и 2021 г.

Ан Корбет, професор по изследване на деменцията и ръководител на проучването Protect в Университета на Ексетър, казва:

„Нашите открития показват, че блокиранията и други ограничения, които бяха наложени по време на пандемията, наистина са имали дългосрочен ефект върху здравето на мозъка в хора на възраст 50 и повече години, дори и след края на затварянето. Това повдига важния въпрос дали хората са потенциално изложени на по-голям риск от когнитивен спад, който може да доведе до деменция", отбелязва тя.

Hina

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: