Орбан показа снимка от закритата среща с лидерите на ЕС за помощта за Киев

Орбан показа снимка от закритата среща с лидерите на ЕС за  помощта за Киев Снимка: PM_ViktorOrban / X

Орбан показа снимка от закритата среща на лидерите на ЕС преди решението да се помогне на Киев с 50 милиарда евро

 Унгарският премиер Виктор Орбан публикува в социалната мрежа X (преди - Twitter) снимка от закритата среща с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Джорджия Мелони, германския канцлер Олаф Шолц, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен.

„Непринуден сутрешен разговор преди срещата на върха на ЕС“, написа Орбан.

Орбан обясни условията, при които се е съгласил да одобри помощ за Украйна
 

На 1 февруари в Брюксел се проведе среща на върха на ЕС, на която страните-членки на асоциацията се договориха за дългосрочна помощ на Украйна в размер на €50 милиарда от бюджета на ЕС, одобрена от лидерите на всичките 27 държави .

Преди гласуването ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия и лидерите на страните проведоха консултации с участието на Орбан. Според Ройтерс те са увеличили натиска върху политика, като са го поканили да „избере страна“ в конфликта между Русия и Украйна. При пристигането си на срещата унгарският премиер отказа да разговаря с журналисти. Той присъства в залата по време на официалното гласуване.

Орбан отдавна се противопоставяше на одобрението на помощта за Украйна; Унгария беше единствената страна-членка на ЕС, която не даде своето разрешение. Министър-председателят обеща да не одобрява помощ, освен ако не бъде създаден специален фонд за разпределяне на такава подкрепа извън бюджета на ЕС.

„Разпределянето на 50 милиарда евро от бюджета на ЕС предварително за четири години е нарушение на суверенитета и националните интереси“, отбеляза политикът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: