Експерти: Коронавирусът може да предизвика „пандемия от сърдечна недостатъчност“!

Експерти: Коронавирусът може да предизвика „пандемия от сърдечна недостатъчност“! Снимка: https://pixabay.com/

Доклад на японския изследователски институт Riken повдига тревожни въпроси за възможна пандемия от сърдечна недостатъчност, причинена от ефектите на коронавирусната инфекция, пише Daily Star

Здравните експерти се тревожат, че над света надвисва нова заплаха: пандемия от сърдечна недостатъчност, която може да бъде причинена от коронавируса. Японският изследователски институт Riken предупреждава, че ACE2 рецепторите, към които се прикрепя вирусът в човешките клетки, са широко разпространени в сърдечната тъкан. Много оцелели от COVID-19 страдат от намалена сърдечна функция, което може да доведе до сериозни усложнения в бъдеще, включително инфаркти.

Според доклада пандемията от COVID-19 може радикално да промени пейзажа на заболяването, тъй като броят на хората, изложени на риск от сърдечна недостатъчност поради персистираща инфекция SARS-CoV-2, нараства експоненциално. Въпреки липсата на убедителни клинични доказателства, изследователите подчертават важността на изучаването на възможността за персистираща сърдечна инфекция и потенциалния риск от прогресия до сърдечна недостатъчност.

Ситуацията се усложнява от появата на нов щам на вируса, обозначен като JN.1, който според експерти ще увеличи вероятността от сърдечни проблеми при заразените.

Ръководителят на изследването на Riken Хидетоши Масумото предупреждава: „Някои хора, заразени с коронавирус, може да имат постоянни вирусни инфекции в сърцата си. Системите за тестване и лечение трябва да бъдат подобрени, за да се подготвят за възможна пандемия от сърдечна недостатъчност.

Експертите призовават за бдителност и разработване на мерки за предотвратяване и лечение на сърдечни усложнения при боледували от коронавирус.

https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/deadly-virus-could-lead-heart-31751263

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: