Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 ноември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 ноември 2020 г.

У нас 

Повече от половината българи смятат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто като силен грип, а една пета от хората го пренебрегват и са на мнение, че напрежението около него е по-скоро „шумотевица и паника“. 
Въпреки това обществото още дава кредит на доверие към мерките и ги оценява положително в сравнение със ситуацията в други страни. Това сочат данните от последното експресно проучване на „Галъп интернешънъл“. Близо 54% смятат, че България се справя сравнително успешно, въпреки че 74,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре през летните месеци. 

Медиците в столичната онкологична болница излязоха на протест срещу откриването на отделение за болни от COVID-19 с 29 легла. Смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако COVID зоната започне да функционира активно, смятат лекарите. Всички медици в столичната онкология са убедени, че е опасно за пациентите с онкологични заболявания да бъдат лекувани заедно с пациенти с COVID-19. Д-р Стефан Константинов – директор на здравното заведение, не знаеше защо колегите му протестират, съобщи БНР. 

Във Военномедицинската академия ще се разкрият още 4 клиники за COVID-лечение. Това стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Освен в София, сериозен натиск върху здравните заведения има в областните центрове Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Там също се разкриват допълнителни легла, включват се и специализанти, обяви здравният министър. Проф. Костадин Ангелов съобщи още, че в аптеките допълнително ще бъдат осигурени 20 хиляди опаковки от най-търсените медикаменти. 

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се обяви против масовото тестване. „Не съм привърженик в момента на масовото тестване. То ни дава една снимка за момента, която след 24 часа вече не е същата“, заяви той. 

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че  снема доверието си от правителството и от здравния министър заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“. От съюза подчертават, че са в готовност да призоват структурите си в страната за национален протест, тъй като от 3 месеца чакат отговор на писмото си до министър Костадин Ангелов с молба за среща, съобщава БТА. 

Данните за България 

816 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, сочат данните в Националната информационна система. Направените PCR-тестове са 2716. Най-много новозаразени отново има в София-град - 193 случая. Следват Бургас с 81 нови случая и Варна и Кюстендил с по 64. Общата статистика показва, че към момента у нас диагностицираните със заболяването са 98 251, от които активни са 66 746. В лечебни заведения за болнична помощ са 5247 души, от тях 293-ма са настанени в интензивни отделения. 29 375 са излекуваните лица. 570 от тях са регистрирани през последното денонощие. 39 са лицата с доказана коронавирусна инфекция, които са загубили битката с болестта през последното денонощие. 

По света 

От утре, 17 ноември, Австрия въвежда локдаун за три седмици заради увеличението на броя на заразените с коронавирус в страната. Това бе съобщено от федералния канцлер Себастиан Курц, който отправи апел към гражданите в социалната мрежа Туитър: „Моето настойчиво искане е: Не се срещайте с никого! Всеки социален контакт е нежелателен. Прекарвайте свободното си време единствено с хората, с които живеете в едно домакинство", написа Курц. В страната ще бъде проведено масово тестване на населението по примера на Словакия. 

Aмериканската биотехнологична компания Moderna Inc заяви, че експерименталната ѝ ваксина за предотвратяване на зараза с COVID-19 има ефективност от 94,5% въз основа на междинни данни от късен етап на клиничното изпитване от Фаза 3, съобщава Ройтерс. Самата ваксина ще може да се съхранява в обикновен хладилник до 30 дни, което е едно съществено предимство пред предлаганата от Pfizer. Ваксината, която се прилага двукратно през интервал от 28 дни, може да се съхранява до 6 месеца при -20 градуса по Целзий. През следващата година правителството на САЩ може да има достъп до над 1 милиард дози само от двамата производители на ваксини, което е повече от необходимото за 330 милиона жители на страната, посочва Ройтерс. 

Ваксината сама по себе си няма да спре пандемията. Това заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от АФП. Гебрейесус каза още, че първоначално доставките на ваксината ще бъдат ограничени, като „здравните работници, възрастните хора и други рискови популации ще бъдат приоритетни". „Това, надяваме се, ще намали броя на смъртните случаи и ще позволи на здравните системи да се справят", отбеляза той. 

Ситуацията в интензивните отделения в германските болници е драматична, съобщава DW. Легла и лекари има достатъчно,  но липсват хиляди болногледачи, а малкото останали работят до изнемога. Положението в болниците за спешна помощ в страната все още е под контрол, съобщава агенцията. Над 3000 интензивни легла са заети, около 8000 остават на разположение.  

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън се постави отново в изолация, след като стана ясно, че е имал среща с депутат, който по-късно е дал положителна проба.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: