Превръщането на ваксините в задължителни може да има обратен ефект, твърдят от BioNTech

Превръщането на ваксините в задължителни може да има обратен ефект, твърдят от BioNTech Снимка: pixabay

Според съоснователя на компанията Угур Шахин ваксинацията е „индивидуална отговорност“. Затова той е привърженик на подход, основан на прозрачност и убеждаване, а не на принуда

Основателите на BioNTech, фирмата, която стои зад една от най-широко използваните ваксини срещу COVID-19, са скептични относно превръщането на ваксините в задължителни. 

Един от създателите на компанията, Угур Шахин, обяснява пред изданието Les Échos, че следващите варианти на вируса ще стават все по-заразни. Според него заразен човек вече ще може да зарази до 8 души, които нямат сложена ваксина. Затова той определя ваксинацията като „особено полезна”. 

Но Шахин е на мнение, че тя трябва да бъде преди всичко „индивидуална отговорност”. „Според мен, като лекар и учен, превръщането й в задължение би могло да има обратен ефект на този, който се цели”, коментира Шахин. Затова по-скоро изследователят пледира за подход, основан на прозрачност и информираност, за да бъдат убедени хората в ползите от ваксинацията.

Угур Шахин и Йозлем Туречи в момента правят лабораторни изследвания, за да проверят дали серумът е в състояние да предпази и от новите варианти на вируса. „Ваксината, разработена от BioNTech, има ефективност от около 89% срещу симптоматичното заболяване на варианта „делта” две седмици след поставена втора доза”, подчертава Шахин, цитирайки резултатите от британско проучване. Защитата на антителата може да намалее с времето, но „защитата, предлагана от Т-клетките, е много по-стабилна“, твърди той. 

Според изследователя компанията вече е в състояние да адаптира своята ваксина, за да я направи по-ефективна срещу новите щамове, които ще се появят. По думите му първата партида ваксина, „адаптирана” към варианта „делта”, е проектирана от BioNTech за няколко седмици, а клиничните изпитвания трябва да започнат през ​​август.

Адаптираният процес прави възможно производството на нова ваксина „в рамките на сто дни“, отбелязва още Шахин. BioNTech следи мутациите на вируса и планира да произведе шест милиарда дози ваксини между 2021 и 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: