Военният бюджет на Китай е три пъти по-голям, отколкото Пекин твърди: експерт

Военният бюджет на Китай е три пъти по-голям, отколкото Пекин твърди: експерт Снимка: https://pixabay.com/

САЩ не могат да очакват да "продължат по този начин, освен ако не знаят колко бързо се развива китайската армия"

Китай е похарчил 710,6 милиарда долара за своята армия през 2022 г., повече от три пъти повече от публично обявената от Пекин сума, според доклад на базирания във Вашингтон American Enterprise Institute (AEI).

    „Като се има предвид, че Пентагонът нарече Китай „мощно предизвикателство“, това откритие трябва да предизвика безпокойство“, се казва в доклада от 29 април.

„В сравнение с глобалното ниво военният бюджет на Китай се оценява на 711 милиарда долара, което показва, че Китай представлява все повече „нарастваща заплаха“, отколкото „нарастващо предизвикателство“.

Макензи Иглен, старши сътрудник в AEI и автор на доклада, обясни, че е стигнала до цифрата въз основа на своите изчисления, след като е взела предвид икономическите корекции, включително намаляващите разходи за труд в Китай, и е оценила „разумни, но неотчетени разходи“.

През 2022 г. Пекин обяви, че разходите му за отбрана за годината ще бъдат 229 милиарда долара.

Военните разходи на Пекин, отчетени от самия него, трябва също да включват парите, похарчени за своите паравоенни организации, пише г-жа Иглен, тъй като тези групи се използват „все повече в тандем“ с Китайската народна освободителна армия (НОА).


Според доклада Китай не включва в бюджета си за отбрана други съответни разходи, свързани с неговите космически сили, военни сателити или противокосмически способности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: