SpaceX представи новите скафандри за излизане в открития Космос (Видео)


Стилно, както винаги

SpaceX представи новия дизайн на скафандри, специално създадени за предстоящата мисия Polaris Dawn - първия частен космически полет с разходка в открития Космос, съобщава SpaceNews.

Тези модернизирани скафандри осигуряват по-голяма мобилност, благодарение на новата конструкция на „ставите“, подобрената терморегулация за комфорт на астронавтите и високотехнологичния шлем с прозрачна маска, камера и дисплей.

Всички четирима членове на екипажа на Polaris Dawn ще носят тези скафандри по време на полета, тъй като в капсулата Crew Dragon няма шлюзова камера и за излизане в открития Космос трябва да се разхерметизира. По време на двучасовия EVA (Extravehicular Activity) ще бъдат събрани ценни данни за работата на костюма в условията на микрогравитация.

Скафандрите са подложени на строги тестове, включително пълна симулация на разхерметизиране на капсулата със симулатори на скафандрите вътре в нея. SpaceX също така модифицира самия кораб SpaceX за тази мисия, внедрявайки система за разхерметизиране и използвайки материали с минимално отделяне на газ.

Новата конструкция на скафандъра представлява значителна стъпка за SpaceX. Компанията планира да го доразвие въз основа на резултатите от мисията и в крайна сметка да създаде единен, унифициран скафандър за изстрелване/навлизане в атмосферата и излизане в открития Космос.

Мисията Polaris Dawn е планирана за началото на лятото на тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: