Япония одобри първата в света "саморазмножаваща се" saРНК ваксина срещу COVID-19

Япония одобри първата в света "саморазмножаваща се" saРНК ваксина срещу COVID-19

SaРНК предизвиква силен имунен отговор и продължителност на защитата

Японската компания Meiji Seika Pharma със седалище в Токио, получи разрешение за производство и пускане на пазара на ваксината Kostaive (Костаиве), съдържаща saРНК (репликационна РНК) срещу COVID-19.

Това е първата в света самоамплифицируема иРНК (saРНК) ваксина, която генерира множествени копия на иРНК (информационна РНК) в организма и, както беше доказано, предизвиква по-високо ниво на страничните ефекти в сравнение с вакцините иРНК от Pfizer.

И иРНК, и saРНК са РНК ваксини, в които се използва генетичният код на вируса срещу самия него. Когато иРНК ваксината се въведе в човешкото тяло, тя "инструктира" клетките да произвеждат определен протеин и по този начин стимулира имунния отговор. Ваксината saРНК развива тази концепция по-нататък, като създава множество копия на иРНК, което в крайна сметка води до образуването на повече шип протеин.

В третата фаза на изследването ваксината ART-154 е сравнена с иРНК ваксината против COVID-19 на Pfizer Comirnaty. Предварителните данни от изследването, които все още не са рецензирани, са публикувани през юли на сайта MedRxiv. Иѝзпитанията са проведени сред 828 души между декември 2022 г. и февруари 2023 г.

Относно нежеланите реакции, реципиентите на Kostaive съобщават за малко по-малък брой такива усложнения като цяло, в сравнение с Comirnaty. Те обаче съобщават за голям брой специфични нежелани реакции, като например втрисане, диария, замаяност, главоболие, неразположение, гадене и миалгия или мускулна болка.

Ваксината е разработена от компанията Arcturus Therapeutics от Сан Диего. През април тази година японската компания Meiji Seika Pharma лицензира ваксината за продажба в Япония чрез CSL Seqirus, разположена в Мелбърн.

Meiji Seika Pharma планира да пусне ваксината Kostaive на пазара през 2024 г.

 

Рисковете от saРНК

Доколкото saРНК ваксините създават копия на иРНК и по този начин стимулират производството на протеини, някои експерти са загрижени за последиците, които това може да има върху човешкия организъм, тъй като всякакви негативни ефекти от иРНК ваксините могат да бъдат засилени чрез прилагане на ваксини със saРНК.

По време на реч в Европейския парламент миналия месец кардиологът Питър А. Маккалоу заяви, че "няма нито едно проучване, което да показва, че иРНК се разгражда" в човешкия организъм след прилагане на ваксината. Тъй като ваксините се "произвеждат синтетично, те не могат да бъдат разградени".

Шиповидният протеин от иРНК  ваксините циркулира в тялото дори шест месеца след ваксинацията, отбелязва той.

Д -р Маккулоу заявява, че в 3400 рецензирани доклада е "доказано", че шиповидният протеин причинява четири основни области на заболявания -сърдечно-съдови, неврологични, тромбози и имунологични аномалии.

В неотдавнашна статия за здравето, публикувана в The Epoch Times, молекулярният биолог Клаус Стегер отбелязва, че "малко количество saРНК води до увеличаване на количеството произведен антиген".

Тестиране за безопасност/ефективност

"Kostaive показа 90% ефективност срещу тежка форма на COVID0-19 при лица, влизащи в групата на риска, при хора над 60 години и при такива на възраст от 18 до 59 години със съпътстващи заболявания", се казва в доклада. - Ефективността по отношение на смъртността от COVID-19 е 86,5%".

Отбелязва се също, че тъй като по-голямата част от хората по света вече имат известен имунитет към вируса, очаква се ваксината да се използва "като бустерна доза, а не за първична имунизация, за повишаване и разширяване на нивата на имунитет срещу циркулиращите варианти“.

Коментирайки ваксината Kostaive, Майк Зебраф, основател на научно-образователния сайт Science Defined, в пост в социалната мрежа Х казва:

"Отдавна казвах, че ваксините от първо поколение са само началото на идващата вълна от терапия с иРНК".

"Първо ни казваха, че иРНК няма дълго да се съхранява в клетките. Сега те създадоха саморазмножаваща се иРНК, което означава, че тя се възпроизвежда. Интересно, колко дълго ще продължи това? Може би вечно? А сега ми кажете, нима те не повреждат нашата генетика

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: