Нобелова награда за открития, станали основа на ваксините срещу COVID 19

Нобелова награда за открития, станали основа на ваксините срещу COVID 19 Снимка: brandeis.edu

Най-престижното отличие в областта на физиологията и медицината спечелиха унгарската биохимичкя Каталина Карико и американския биохимик Дрю Вайсман

Откритията им за модификации на нуклеотидни бази (градивните елементи на ДНК и РНК) позволиха разработването на ефективни иРНК ваксини срещу COVID-19, се казва в съобщение на Нобеловия комитет. Престижната награда носи и 11 милиона шведски крони (малко над един  милион долара), които двамата учени ще поделят.

Д-р Карико е старши вицепрезидент в BioNTech до 2022 г., а след това - съветник на фармацевтичната компания. Тя е професор в университета в Сегед в Унгария и помощник-професор в Медицинския факултет „Перелман” към Университета на Пенсилвания, където д-р Вайсман е професор, изследовател на ваксини. През 2005 г. двамата откриват механизъм, който не позволява на имунната система да възбуди възпалителна реакция срещу лабораторно създадена иРНК. 

„Тазгодишната Нобелова награда признава тяхното фундаментално научно откритие, което промени коренно нашето разбиране за взаимодействието на иРНК с имунната система и оказа голямо въздействие върху обществото по време на неотдавнашната пандемия“, казват от Нобелови комитет. 

Производители на най-известните ваксини, създадени на тази база, са BioNTech/Pfizer и Moderna.

Шведският крал ще връчи наградите на церемония в Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта на основтеля на наградите, Алфред Нобел, последвана от пищно тържество в кметството на шведската столица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: