Гебрейесус: "COVID-19 остава глобална заплаха за здравето"

Гебрейесус: "COVID-19 остава глобална заплаха за здравето" Снимка: https://pixabay.com/

Заплахата от появата на друг патоген с още по-смъртоносен потенциал остава, предупреди генералният директор на Световната здравна организация

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), заяви в понеделник, че краят на COVID-19 като глобална заплаха за здравето не означава край на глобалната заплаха за здравето.

76-ата Световна здравна асамблея (DSA), най-висшият орган за вземане на решения на СЗО, продължава втори  ден.

Припомняйки как преди по-малко от три седмици той обяви края на пандемията от COVID-19 като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, Гебрейесус каза, че това е „момент на облекчение и размисъл“.

Окуражаващо е да видиш как животът се връща към нормалното – да можеш да прегърнеш приятел, да пътуваш и да се срещаш свободно. От известно време бяхме заложници на този вирус, така че, както казах, това е облекчение“, каза той.

Колективна борба

Той обаче подчерта, че това не означава, че COVID-19 е престанал да бъде заплаха за глобалното здраве.

„Опасността от поява на друг вариант, който да предизвика нови вълни от болести и смърт, остава. Също така остава заплахата от появата на друг патоген с още по-смъртоносен потенциал“, предупреди Гебрейесус.

Подчертавайки, че трябва да сме готови за решителна, колективна и справедлива борба в следващия епидемичен процес, той посочи, че епидемията показва, че има осем милиарда души, които трябва да бъдат защитени при извънредни ситуации.

Посочвайки напредъка, постигнат в рамките на универсалното здравно покритие, той каза, че „що се отнася до универсалното здравно покритие, ние постигнахме напредък и се справихме с пропуските“.

„Към 2018 г. други 477 милиона души се радват на предимствата на универсалното здравно покритие. Но според настоящите тенденции по-малко от половината от световното население ще бъде обхванато до края на 2030 г., което означава, че трябва поне да удвоим темпото“, заключи Гебрейесус.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: