Ново приложение за смартфони идентифицира ранните признаци на деменция

Ново приложение за смартфони идентифицира ранните признаци на деменция Снимка: thecapitaltrends.com

Според учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), САЩ, методът може да помогне за ранното установяване на заболяването у млади хора, преди да са проявили симптоми на деменция

Това в най-голяма степен е важно за хората с генетично предразположение към деменция, които според Alzheimer's Research UK са около 30% от засегнатите, посочва Euronews. 

Заедно със софтуерната компания Datacubed Health научният екип от Сан Франциско е разработил тест, прилаган чрез смартфони. Ефективността му е проверена в четиригодишно проучване между 2019 г. и 2023 г. с 360 участници, (209 жени и 151 мъже), на средна възраст 54 години. 

Голяма част от избраните участници са с генетично предразположение към деменция, макар че до участието си в изследването не са проявили симптоми. Анализирани са гласови записи, равновесие, характеристики на движенията и говора

Сега целта на учените от UCSF е да се разработят „спешно” надеждни дигитални тестове за невродегенеративни заболявания, които да включват и още една важна опция - приложенията да отчитат ефектите от прилаганите лечения. Учените смятат, че това не само ще предоставя навременни актуални данни за състоянието на пациентите, но и в значителна степен ще облекчи необходимостта от болничен престой или посещения в клиниките. 

По мнението на здравни специалисти, събирането на данни чрез смартфони ще разшири значително обхвата на проучванията в областта на невродегенеративните заболявания и ще изиграе решаваща роля за ранната им диагностика и лечение. 

Смята се, че пациентите реагират най-добре на ранно лечение, но деменцията не се диагностицира лесно. Една от причините е, че при по-ранна проява симптомите лесно могат да се приемат за психични разстройства. 

През последните две години деменцията привлече общественото внимание, след като знаменитости като Брус Уилис обявиха, че са диагностицирани със заболяването. 

Проучването на екипа от Калифорнийския университет е и реабилитация на смартфоните, често подозирани като причина за различни здравни разстройства. Използването им за ранна диагностика успешно залага на изключително масовото разпространение на този съвременен начин за комуникация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: