Daily Mail: американски учени създадоха силно летален щам на коронавирус

Daily Mail: американски учени създадоха силно летален щам на коронавирус Снимка: dailymail.co.uk

Експерти разкритикуваха бостънска лаборатория за нов смъртоносен щам на ковид с коефициент на смъртност 80%

Американски учени са разработили нов щам на коронавирус с висока вероятност от летални изходи, пише Daily Mail. Изследователите са съединили "омикрон" с оригиналния ухански вирус. В резултат на това смъртността на новия щам е 80%.

Учените от Бостънския университет бяха разкритикувани за тази "игра с огъня", след като се изясни, че са създали нов смъртоносен щам на коронавирус в лабораторни условия.

Екипът е създал хибридния вирус чрез комбиниране на щама "Омикрон" с изходния от Ухан. В резултат на това новият, изкуствен вирус е убил 80% от опитните мишки.

Това откритие доказва, че опасните изследвания на вирусите продължават дори в САЩ - противно на опасенията, че подобна практика може да е предизвикала пандемията.

Водещият учен към правителството на Израел професор Шмуел Шапиро каза:"Това трябва да бъде напълно забранено, това е игра с огъня".

Смята се, че именно изследванията за повишаване на функцията, когато целенасочено се увеличава заразността или смъртността на вирусите, са довели до коронавирусната епидемия.

Аналогични изследвания на коронавирусите при прилепи са проведени от китайска лаборатория, разположена само на няколко мили от първото огнище. В САЩ обаче тези изследвания са силно ограничени от 2017 г. насам.

Д-р Ричард Ебрайт, химик от Университета Рутгерс в Ню Брънзуик, Ню Джърси, нарече работата на Бостънския университет "ярък пример за изследване на усилването на функцията".

В ново, все още нерецензирано проучване, екип от учени от Бостън и Флорида извлече шиповидния протеин "Омикрон" - уникална структура, която се свързва с човешките клетки и прониква в тях.

Той винаги е присъствал във вируса, но се е развил с течение на времето. В шиповидния протеин на "Омикрон" са се натрупали десетки мутации, поради които той е станал толкова заразен.

След това изследователите свързват шипа на "Омикрон" с оригиналния изходен щам, който се появява за първи път в Ухан в началото на пандемията, и сравняват как лабораторните мишки ще се справят с двата щама.

Когато са изложени на стандартния щам, гризачите оцеляват, изпитвайки само леки симптоми. "И ако "Омикрон" е причинил само лека, несмъртоносна инфекция, то новият щам е довел до тежко заболяване със смъртност от 80%", се казва в статията.

Изследователите считат това за признак, че заразността на вируса се определя от шиповидния протеин, а неговата смъртност - от промените в други части на структурата.

Д-р Ебрайт казва: "Това е ярък и тревожен пример за повишена функция и разширено изследване на потенциален пандемичен патоген".

"Ако искаме да предотвратим следваща лабораторна пандемия, трябва да се засили надзорът върху изследванията на потенциални пандемични патогени“, добави той. "Много е важно предвидените мерки да се спазват напълно, а чиновниците от американското правителство, които многократно са ги нарушавали, излагайки обществеността на риск, да бъдат подведени под отговорност".                                                                                                      

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: