Къде отива микропластмасата, която вдишваме

Къде отива микропластмасата, която вдишваме Снимка: clearstone.co.uk

Проучване на Технологичния университет в Сидни, Австралия, казва, че след храненето или пиенето от пластмасови съдове, вдишването е следващият начин да се изложим на въздействието на малките пластмасови частици

Причината е нарастващото замърсяване на въздуха с микропластмаса или нанопластмаса - частиците, които се отделят при употребата на огромния спектър пластмасови изделия.

И за съжаление, няма защитени пространства, коментира Euronews. Предишни изследвания показват, че микропластмасата и нанопластмасата са широко разпространени както на открито, така и на закрито, което означава, че процесът е неконтролируем.

Къде ще попадне вдишаната от вас пластмаса зависи от модела ви на дишане, обяснява австралийското изследване. Бързото дишане - например след тичане или бърз ход, когато в носа и гърлото ви бързо нахлува въздух, може да доведе до улавяне на по-големи частици в горните дихателни пътища

По-бавното дишане дава на по-малките частици повече време да достигнат по-дълбоко в дихателната система, дори потенциално  да навлязат в деликатни структури дълбоко в белите дробове.

Изследванията категорично показват, че тези пластмасови частици увеличават нашата чувствителност към редица белодробни заболявания, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), фиброза, диспнея (недостиг на въздух), астма и необичайни лезии в белите дробове, известни като възли от матирано стъкло.

Както посочва Euronews, изследването на австралийските учени е една от многото научни разработки по света, които доказват нарастващото въздействие на замърсяването с микропластмаса върху здравето на дихателните пътища. 

За учените е важно не само да установят потенциалните здравни рискове от пластмасовите частици в човешкия организъм, но и да потърсят ефективни медицински интервенции за ограничаване на уврежданията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: