Астронавтите на Луната ще поддържат форма с помощта на "Колелото на смъртта"

Астронавтите на Луната ще поддържат форма с помощта на  "Колелото на смъртта"

Необичаен подход

Изследователи от Университета в Милано предложиха нов метод за поддържане на физическата форма на астронавтите на Луната, съобщава Space.

Той включва използването на така нареченото "Колело на смъртта", известен елемент от атракциите и цирковите представления на Земята.

На Луната, където гравитацията е шест пъти по-слаба от земната, астронавтите ще могат да бягат по вътрешността на голям въртящ се пръстен, симулирайки бягане по равна повърхност при земна гравитация.

"Колелото на смъртта" е голям пръстен, разположен на една страна, по която изпълнителят трябва да се движи бързо, за да не падне. На Земята е невъзможно да се постигне това без моторизиран транспорт.

На Луната обаче условията позволяват на човек да извършва такива маневри, използвайки само силата на краката си.

По време на експеримента учените използват "Колело на смъртта" с диаметър 9,4 метра, към което прикрепят участниците с помощта на бънджи, имитиращи лунната гравитация.

Чак след 5-8 опита и двамата участници са успели успешно да бягат по вътрешната страна на колелото и да слизат безопасно на земята.

Измерванията на скоростта на бягане, дължината на крачката и силата на краката, удрящи повърхността, показват, че условията за бягане по колело са подобни на бягането на Земята. Изследователите смятат че ежедневните бягания по колелото на Луната ще помогнат за предотвратяване на мускулната атрофия и загубата на костна маса, характерни за продължителното пребиваване в условия на ниска гравитация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: