Орангутан е първото диво животно, използвало лечебно растение за лекуване на рана

Орангутан е първото диво животно, използвало лечебно растение за лекуване на рана Снимка: https://pixabay.com/

Това е първият път, когато диво животно използва растение с известни лечебни свойства за лечение на рани

Мъжки суматрански орангутан използва лечебно растение за лечение на рана на лицето си. Както отбелязва Sky News, това е първият потвърден случай на диво животно, лекуващо рана с помощта на растение с известни лечебни свойства.

Резултатите от проучването бяха публикувани тази седмица в списание Scientific Reports.

Отбелязва се, че учените са били свидетели на мъжки суматрански орангутан на име Ракус избирателно да бере листа от растение, известно като Акар Кунинг, да го дъвче и след това да нанася получената смес точно върху увредената зона под дясното си око. През следващите дни няма признаци на инфекция и за по-малко от пет дни раната е затворена, а месец по-късно е напълно излекувана, допълват изследователите.

Растението Акар Кунинг, което расте в тропическите гори на Югоизточна Азия, е известно със своите аналгетични и противовъзпалителни свойства и често се използва в традиционната медицина за лечение на заболявания като дизентерия, диабет и малария.
 

Ракус не е виждан да го прилага никъде другаде, така че изследователите заключиха, че той вероятно е използвал лечебното растение за лечение на рана.

Д-р Изабел Лаумър, приматолог и когнитивен биолог в Института Макс Планк за поведение на животните, каза, че Ракус е получил раната три дни по-рано, вероятно по време на битка със съседен мъжкар. Тя каза, че анализът на химическите съединения на растението показва, че то съдържа алкалоиди, които имат „антибактериални, противовъзпалителни, противогъбични, антиоксидантни и други биологични дейности, свързани със заздравяването на рани“.

Беше забелязано също, че Ракус почива повече от обикновено, след като беше ранен.

Изследователите не успяха да разберат как точно маймуната научи за лечебните свойства на Акар Кунинг. Според Лаумър, орангутаните в изследователски обект в Индонезия "рядко ядат това растение... [но] хората могат случайно да докоснат раните си, докато се хранят с това растение и по този начин неволно да нанесат сока от растението върху раните си." С други думи, Ракус може да е открил тези свойства случайно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: