Разработват ваксини срещу рак, които отчитат ДНК на конкретния човешки тумор

Разработват ваксини срещу рак, които отчитат ДНК на конкретния човешки тумор

Онколог получи награда от Кралската шведска академия за разработване на персонализирани ваксини срещу рак

Доктор Катрин Ву, водещ онколог в Бостънския институт за рака "Дана-Фарбър", беше удостоена с наградата Sjöberg на Кралската шведска академия на науките за новаторската си работа по създаването на персонализирани ваксини срещу рак

Тази награда признава приноса й в изследванията на рака, предлагащ потенциално революционен подход за борба с това заболяване, съобщава CNN.

Традиционните методи за лечение на рак, такива, като лъчева и химиотерапия, имат сериозни ограничения и често увреждат здравата тъкан заедно с раковите клетки. Изследванията на д-р Ву се фокусират върху нов подход: разработване на персонализирани ваксини, съобразени с конкретния тумор на всеки пациент.

Тези персонализирани ваксини са насочени към миниатюрни мутации вътре в раковите клетки, известни като неоантигени, които имунната система може да разпознае като чужди. Стимулирайки Т-клетките на организма да атакуват тези неоантигени, ваксината ефективно обучава имунната система да се бори именно с рака.

Изследванията на д-р Ву показват обещаващи резултати в ранните етапи на клиничните изпитвания. Нейният екип ваксинира шест пациенти с меланом с персонализирани неоантигенни ваксини, което доведе до успешен имунен отговор в някои случаи. Тези резултати, публикувани в списание Nature, заедно с аналогични изследвания на компанията BioNTech, се превърнаха във важно "доказателство за концепцията" за персонализираните противоракови ваксини.

След тези пробиви, по-нататъшните изследвания от д-р Ву и други групи, включително фармацевтичните компании Merck, Moderna и BioNTech, непрекъснато напредват в тази област. В момента се провеждат клинични изпитвания за ваксини срещу различни видове рак, включително рак на панкреаса, белия дроб и меланома.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: