Китайски хакери удариха база данни на британското министерство на отбраната

Китайски хакери удариха база данни на британското министерство  на отбраната Снимка: telegraph.co.uk

Киберпрестъпниците са получили достъп до личните данни на военни и служители във ведомството, съобщи Sky News

Sky News посочи още, че макар британското правителство да не назовава конкретна хакерска група, вярва, че хакерите са свързани с китайските власти

BBC няма информация кой стои зад хака, но потвърди, че хакерите са получили достъп до данни, в които се съхраняват фишовете за заплати на служителите и номерата на банковите им сметки, а в малка част от случаите и домашни адреси. 

Хакнатата система се поддържа от външен изпълнител и съдържа лична информация за настоящи и бивши членове на британската армия, флота и военновъздушните сили, включително данъчните им декларации. 

Тъй като е хакнат външен изпълнител, данните не съдържат оперативна информация за дейността на британското министерство на отбраната. След откриването на хака, системата на външния доставчик незабавно е била изключена.

Според ВВС днес правителството ще информира британския парламент за инцидента. Очаква се и изявление на министъра на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс пред Камарата на общините, който ще очертае „план от много точки“, включително действия за защита на засегнатите военнослужещи.

Неотдавна китатйски хакери се „похвалиха”, че могат да атакуват успешно бази данни на британското правителство. Последният киберудар съвпада с посещнията на китайският лидер Си Дзинпин в Европа, с цел да подобри отношенията на Китай с ЕС. 

Избраният момент на хака може да има връзка и с преговорите, които Великобриания води с Украйна, фокусирани върху 100-годишно споразумение за сътрудничество в отбраната на източноевропейската страна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: