Британски учени оцениха патогенността на следващия щам на COVID-19

Британски учени оцениха патогенността на следващия щам на COVID-19 Снимка: https://pixabay.com/

The Guardian: Новият щам на COVID-19 може да убие много повече хора

Следващият щам на COVID-19 може да убие много повече хора и да бъде по-патогенен от   делта или омикрон. Това заключение направиха британски учени, а материалът за новите коронавирусни заплахи беше представен от The Guardian.

Вариантът омикрон не идва от делта, а идва от напълно различна част от родословното дърво на вируса. Тъй като не знаем къде ще се появи нов вариант в родословното дърво на вируса, не можем да знаем и нивото на патогенност. Тя може да бъде както повече, така и по-малко патогенна”, казва епидемиологът професор Марк Уулхаус от Университета в Единбург.

Други учени са съгласни с тревожните заключения на професора. Дейвид Набаро, специален представител на Световната здравна организация (СЗО) за COVID-19, също е съгласен с непредсказуемостта и случайността на мутацията и инфекцията: „След омикрон ще има повече варианти и ако са по-заразни, те ще доминират. Те могат да се окажат по-смъртоносни или да имат по-сериозен негативен ефект [върху организма]“, смята ученият.

Обсъждането на последиците от новия щам идва на фона на бъдещо премахване на ограниченията заради коронавируса в Обединеното кралство.

Плановете за отмяна на мерките, насочени за борба с коронавируса, се появиха в правителството на Обединеното кралство на 19 януари 2022 г. Тогава Джонсън уточни, че се планира да бъдат отменени ваксинационните паспорти, изискването за носене на маски на обществени места и в транспорта, както и прехвърляне на някои служители на дистанционна работа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: