Приложенията за запознанства крият опасности за психичното здраве

Приложенията за запознанства крият опасности за психичното здраве

Според психотерапевти

53% от американците на възраст от 18 до 29 години и 37% на възраст от 30 до 49 години използват приложения за запознанства, съобщава Medical Xpress. И ето какво казва науката за това.

„Призраци“

Това е, когато човекът изведнъж изчезне, оставяйки събеседника с много въпроси без отговор. В същото време такъв "призрак" може да продължи да ви следи в социалните мрежи, т.е. "да се намира в орбитата ви". Проучване от 2022 г. установи, че такова неочаквано разпадане на връзката води до по-силно чувство за изключване у индивида, отколкото пълното отхвърляне. 

Хората, които са се сблъскали с това, са по-склонни да чувстват, че основните им нужди от принадлежност към група, самоуважение и контрол на ситуацията са застрашени. От друга страна, "да бъдеш в орбитата" на този човек частично предпазва хората от емоционалните последици от раздялата. Вярно е, че за някои хора такава несигурност и неопределеност в отношението на човек към тях може да навреди.

„Трохички хляб“

Смята се, че човек хвърля трохички, когато проявява внимание, флиртува, кокетничи, за да заинтересува другия човек, дори ако той не иска да има връзка с него. Признаците на такова поведение са: липсата на отговори на съобщения за дълъг период от време, неопределено общуване, избягване на дискусии, свързани с чувствата. 

Резултатите от научната работа, проведена през 2020 г., показват, че жертвите на "хлебните трохички" значително по-често изпитват чувство на самота, безпомощност и по-малко удовлетворение от живота, отколкото тези, които са пострадали от "призраци".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: