Криминале: най-търсеният хакер в Европа се озова в затвора

Криминале: най-търсеният хакер в Европа се озова в затвора Снимка: is.fi

Роденият през 1997 г. финландец Юлиус Кивимаки започва престъпленията си с хакерски банди на 13-годишна възраст

Големият му удар е между 2018 – 2019 г., когато прониква в базата данни на финландския психиатричен център Vastaamo и източва досиетата на повече от 33 000 пациенти. „Хак от такъв мащаб беше катастрофа за Финландия. Всеки познаваше някого от засегнатите”, казват разследващите. 

С откраднатите данни Кивимаки първо се опитва да изнудва Vastaamo, като иска пари, за да не публикува пациентските досиета и да дискредитира центъра пред финландската общественост. След това започва директно да атакува пациентите със същата захлаха. Иска им да платят за мълчанието му - първо € 200, платими до 24 часа, а при неизпълнение - € 500. 

Тази изнудваческа акция започва по-успешно, тъй като потърпевшите се ужасявали от перспективата досиетата им да се публикуват, разкривайки не само личните им данни и медицинската им история, но и споделените с лекуващите психиатри дълбоко лични травматични ситуации - семейни драми, извънбрачни връзки, болести и дори неразкрити престъпления. 

Аферата с изнудванията се разиграва през 2020 г., когато Европа е скована от локдауни и изолация заради ковид пандемията. Ако всички изнудвани бяха платили, Кивимаки би получил над € 6.5 милиона. Изглежда обаче е получил такса „мълчание” от около 20 души, но междувременно цялата информация изтича в тъмната мрежа, така че изнудването се обезсмисля.

За първи път Кивимаки е арестуван през 2014 г., когато го съдят за извършването на 50 700 хака, в т.ч. кражба на лични данни, блокиране на геймърски платформи като Playstation Network и Xbox Live, фалшиви бомбени заплахи и изнудване. Отървава се с две години условна присъда.

След това Кивимаки изчезва – но не и кибератаките му. Предвид мащаба им, Интерпол издава червена бюлетина за ареста му, което го нарежда сред най-издирваните престъпници в Европа. Заловен е през февруари 2023 г. в апартамент в Париж, нает с фалшиви документи. Екстрадиран е бързо във Финландия и е съден за хакването на повече от 50 000.сървъра.

Според защитници на 2 600 от засегнатите пациенти на психиатричния център, които сега са подали групов съдебен иск срещу хакера, в резултат на оповестяването на историите им, някои от потърпевшите са посегнали на живота си, други са претърпели тежки психически травми и отново се лекуват.

Пред ВВС негов „колега” от бандата Lizard Squad го нарича „отмъстителен тийнейджър”, много добър в това, което прави, без да се интересува  от последствията. „Винаги отиваше по-далеч от другите в атаките”, казва за него анонимният интервюиран. 

Според финландското правосъдие, за киберпрестъпленията си Юлиус Кивимаки може да получи максимум 7 години затвор. Осъден е на 6 години и три месеца. Тъй като е в ареста повече от една година, верояно ще излежи около половината от този срок, но го чакат десетки нови частни искове. Процесът му привлече вниманието на световните медии и наблюдатели на киберпрестъпността. Всички са единодушни, че в поведението на хакера няма и следа от угризения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: