Американски учени откриха защо ракът постоянно се "подмладява"

Американски учени откриха защо ракът постоянно се "подмладява" Снимка: https://pixabay.com/

Лекари и учени бият тревога: все по-млади хора започват да страдат от рак!

Проучване на медицинските данни на млади пациенти, проведено от американски експерти, разкрива ясни признаци на преждевременно стареене на клетките при повечето от тях.

Тоест, биологичната възраст на един организъм често се оказва значително по-висока от действителната му възраст.

 

Учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис проведоха мащабно проучване, използвайки данни от 149 хиляди участници.

Възраст на участниците: от 37 до 54 години. Данните от анализа показват, че сред родените през 1965 г. или по-късно има 17% повече хора, чиято биологична възраст е по-голяма от действителната им възраст, в сравнение с родените от 1950 до 1954 г.

 

В същото време тези, които остаряват по-бързо, са имали по-висок риск от няколко вида рак: от 22% (рак на стомашно-чревния тракт) до 42% (рак на белия дроб). Освен това приблизително 3200 души от участниците в проучването са били диагностицирани с рак преди да навършат 55 години.

 

Това е тревожен знак. Обикновено системното възпаление се развива в напреднала възраст. Той става причина за много заболявания, включително онкология. Но ранното стареене води до „подмладяване“ на заболеваемостта.


Не са виновни само генетични грешки. Много зависи от начина на живот и негативното въздействие на околната среда. Най-активните ускорители на стареенето са: зависимостта от алкохол и наркотици, електронните цигари и редовното пушене, липсата на подвижност, небалансираното хранене и самотата.

 

Напомняме, че наскоро група американски учени стигнаха до сензационно заключение, след като внимателно наблюдаваха лабораторни мишки. Оказа се, че те умишлено са действали „мързеливо” при изпълнението на задачите на експериментаторите...
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: