Западното разузнаване очаква серия опити за руска диверсия в Европа

Западното разузнаване очаква серия опити за руска диверсия в Европа Снимка: Euronews

Разузнавателните служби на страните от ЕС са предупредили своите правителства, че Москва подготвя саботажи в Европа, включително експлозии, палежи и разрушаване на европейска инфраструктура

Представители на европейското разузнаване са заявили пред Financial Times, че руските разузнавателни служби са готови да действат по-координирано и агресивно, без оглед евентуалните жертви.

От германската Федерална служба за защита на конституцията констатират значително повишаване на риска от руски саботажи „с висок потенциал за нанасяне на щети“. Европейското разузнаване обвинява Русия и в мащабни хакерски атаки и дезинформационни кампании с цел осъществяване на максимален натиск „на всички фронтове”.

Неотдавна в Германия бяха арествани двама предполагаеми руски агенти, планирали атаки срещу германски военни и логистични съоръжения. Съвсем скоро хакери, контролирани от Русия, заявиха, че са хакнали сървърите на Социалдемократическата партия на германския канцлер Олаф Шолц. В Русия се скри и издирван с червена бюлетина бивш бос на германска платежна сисема с карти, която измами милиони германци.

В Русия се премести да живее и работи бивша външна министърка на Австрия от Австрийската партия на свободата, а през есента на 2023 г. бивш шеф на австрийското разузнаване предупреди пред Financial Times, че крайнодясната формация не е скъсала връзките си с Кремъл. 

В края на април в Обединеното кралство обвиниха двама мъже, че са руски агенти, подпалили склад с хуманитарна помощ за Украйна. За шпионаж в полза на Русия се разследват и задържаните миналия септември петима българи. 

Швеция разследва поредица от влакови инциденти, отново с подозрението, че зад тях стои Москва. След атаки на системите за сигнализация в железниците на Чехия, чешкият министър на транспорта посочи пред Financial Times като извършители руски агенти. Смята се, че Русия стои и зад блокирането на GPS сигнализацията над Балтийско море в последните месеци,  излагайки на риск въздушния транспорт в региона.

Министърът на отбраната на Франция също предупреди за възможни руски атаки срещу военни цели. През януари латвийската евродепутатка Татяна Жданок беше разследвана за шпионаж в полза на Русия, а нейни колеги от Латвия разкриха подозренията си за още руски шпиони в Европейския парламент. Миналата седмица НАТО изрази в изявление загриженост от увеличилите се случаи на „злонамерена дейност на съюзническа територия“ от страна на Русия.

Неотдавнашен доклад на Британския кралски институт за изследвания в областта на отбраната отбелязва, че Москва прави нови опити да внедри свои агенти в Европа, използвайки диаспори и организирани престъпни групи. След нахлуването в Украйна руските разузнавателни служби претърпяха най-големия си провал след разпада на СССР. В десеки руски посолства в ЕС бяха разкрити и екстрадирани над 600 служители, обвинени че са работили за руското разузнаване под защитата на дипломатическите си паспорти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: