Причини за летален изход: кои болести се оказаха най-опасни за човечеството

Причини за летален изход: кои болести се оказаха най-опасни за човечеството

Лекари съобщиха кои заболявания се оказаха най-опасни за човечеството

 Болестта и смъртта са вечни спътници на човечеството, изискващи непрекъсната борба и изследвания

30-годишно проучване на международен екип от учени обобщава глобалната борба срещу смъртността и заболеваемостта.
 

Анализаторите на Forbes одчертават, че дори с бавните подобрения, пандемията от COVID-19 е дала на света тежък урок.

Глобалното бреме на болестите (ГББ) е цялостно изследване на глобалното здраве. Това е проект, който обедини стотици учени и научни организации от цял ​​свят под ръководството на Института за здравни показатели и оценка на заболеваемостта към Университета на Вашингтон. Последното изследване, публикувано в Lancet, обхваща периода от 1990 до 2021 г.

Проучени са продължителността на живота и 288 причини за смърт в 204 страни и територии. Учените са използвали данни от преброяване на населението, данни от гражданска регистрация, медицинска статистика и други източници. За да се обединят всички данни, са използвани сложни математически изчисления, чието описание заема цели 754 страници.
 

Средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила със 7,8 години от 1990 г. до 2019 г. Въпреки това, пандемията от COVID-19 намали тази цифра, увеличението през 1990-2021 г. беше само 6,2 години, достигайки глобалното ниво от 71,7 години. Първите 10 водещи причини за смърт през 2019 г. са напълно в съответствие със списъка от 1990 г., с изключение на второто място, което е заето от COVID-19. Така през 2021 г. това ново заболяване се измести на второ място след коронарната болест на сърцето.

В допълнение към глобалната статистика, изследователите представиха и данни за седем макрорегиона на света, където продължителността на живота се е увеличила през периода 1990-2021 г., въпреки наличието на пандемия. Особено забележими са Югоизточна Азия, Източна Азия и Океания, които показват най-голямо увеличение от 8,3 години.

Някои страни са изправени пред сериозни проблеми със заболявания, които изглеждат необичайни в други региони. Инфекции на дихателните пътища, чревни инфекции, малария, СПИН, туберкулоза - всичко това има силна географска връзка, до голяма степен поради санитарните условия и достъпа до медицинска помощ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: