КЕВР прекрати процедурата за поскъпване на газа от септември

КЕВР прекрати процедурата за поскъпване на газа от септември Снимка: pixabay.com

„Булгаргаз“ оттегли заявеното поскъпване от 20% след искане на Министерството на енергетиката за проверка на изчисленията.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) реши да прекрати административното производство по заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за определяне на нови цени на природния газ през септември. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. 


„Булгаргаз" оттегли заявеното поскъпване от 20%, след като енергийният министър Теменужка Петкова постанови проверка на тези изчисления. 


Заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД бе за утвърждаване на цени за месец септември 2020 г., по които общественият доставчик да продава природен газ на крайни снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 


Основание за решението на КЕВР да прекрати процедурата е полученото на 1.09.2020 г. писмо от „Булгаргаз“ ЕАД с искане за прекратяване на административното производство, поради разпореждане от Министерството на енергетиката за проверка на начина, по който „Булгаргаз“ е образувал цената на природния газ за месец септември. 


След проверката компанията трябва да подаде ново заявление. При утвърждаване на нови цени от регулатора, те ще влязат в сила със задна дата – от 1 септември. 


„Булгаргаз“ ЕАД поема ангажимента своевременно да уведоми КЕВР за резултатите от извършената проверка и ще входира ново заявление за утвърждаване на цена, по която общественият доставчик да продава природен газ, считано от 01.09.2020 г.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: