Европейските газови хранилища се изпразниха с една трета

Европейските газови хранилища се изпразниха с една трета

GIE: потребителите на ЕС са използвали от началото на отоплителния сезон повече от 30% от газа в хранилищата

Потребителите в Европа са използвали повече от 30% от газа от подземните хранилища за три месеца - от началото на отоплителния сезон, следва от данните на Асоциацията на операторите на газовата инфраструктура в Европа (Gas Infrastructure Europe, GIE).

Нивото на запълване на газохранилищата от началото на отоплителния сезон - т.е. от първата декада на ноември, е намаляло до момента с 30,69 процентни пункта. А запълването на подземните газови хранилища (ПГХ) в ЕС към 5 февруари, е 68,92%.

Това е с 1,61 процентни пункта по-малко от миналата година, но с 13,6 процентни пункта повече от средното за тази дата през периода 2019-2023 г.

В натурално изражение общият обем газ в хранилищата сега е около 76,3 милиарда кубически метра. Това е с около 16,1 милиарда кубически метра повече от средното за тази дата през предходните пет години и с 0,6 милиарда по-малко от миналата година.

За два месеца от началото на отоплителния сезон европейските потребители са изразходвали около 34 милиарда кубически метра газ. Заетостта на ПГХ през миналия месец е намаляла със 17,8 милиарда кубически метра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: