Цените на газа в Европа паднаха с още четири процента

Цените на газа в Европа паднаха с още четири процента

Борсовите цени на газа остават близо до 1210 долара за хиляда кубически метра

Декемврийските фючърси за газ в Европа поевтиняват с 4%, като се търгуват около 1210 долара за хиляда кубически метра, сочат данни на лондонската борса ICE.

Най-близкият - декемврийски - фючърс (според индекса на най-големия европейски център TTF) отвори търговията на червено - на ниво от 1224,8 долара за хиляда кубически метра (-3%). Досега цените са паднали възможно най-много до $1205,4 (-4,5%).

Към 10 часа те се държаха на $1210.4 (-4.1%). Динамиката на котировките се основава на цената от предходния търговски ден - 1433,3 долара за хиляда кубически метра.

В началото на март тези газови котировки, поради опасения от забрана на вноса на руски енергийни ресурси, актуализираха историческите си върхове за четири поредни дни. Ценовият рекорд от 3892 долара за хиляда кубически метра беше достигнат на 7 март.

Припомняме, че Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи днес цената на природния газ за ноември, по която общественият доставчик "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители. Очаква се цената да бъде около 130 лева за мегаватчас.

Това означава намаление с около 45% спрямо тази за октомври, която е в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Спрямо рекордната цена за септември - 353,21 лева за мегаватчас, намалението е с 64 на сто. Първоначално обявената от "Булгаргаз" цена за ноември беше 166 лева за мегаватчас.

Ако КЕВР утвърди цена от около 130 лева на мегаватчас, тя ще бъде най-ниската от март досега.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: