В Индия ще се появи слънчево-вятърна електроцентрала с размерите на Чикаго

В Индия ще се появи слънчево-вятърна електроцентрала с размерите на Чикаго

За да намалят използването на изкопаеми горива

Индия ще построи най-голямата електроцентрала в света, която ще произвежда "зелена" енергия. Строителството се извършва от компанията AGEL - "подразделение за екологично чиста енергетика" на групата Adani Group, най-големият производетел и вносител на въглища в Индия, основана през 1988 г. от милиардера Гаутам Адани.

За това съобщава Business Insider.

Електроцентралата ще бъде разположена в солена пустиня на запад от индийския щат Гуджарат. Това ще бъде най-голямата слънчево-вятърна електроцентрала в света, с площ от 200 квадратни мили, която е почти съизмерима с размерите на Чикаго. Една такава станция ще може да захранва с "чисто" електричество територии, равни на Белгия, чили или Швейцария.

Но предназначението на централата е да осигури "зелена" енергия на Индия, за да се сведе до минимум зависимостта от въглища и други изкопаеми горива,независимо, че страната е третият по големина потребител на енергия в света, 73% от която идва от въглищата.

Освен това, Индия се ангажира да постигне нулеви емисии, за да сведе до минимум въглеродния си отпечатък до 2070 г. А до 2030 г. Индия се надява да получава половината от енергията си от възобновяеми източници.

Групата от компании Adani Group ще инвестира 70 милиарда долара в проекта за развитие на "зелената" енергетика, включително 20 милиарда долара за развитието на електроцентралата на AGEL.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: