Франция постави рекорд по износ на електроенергия за едно денонощие

Франция постави рекорд по износ на електроенергия за едно денонощие

FMBTV: Франция постави рекорд по еднодневен експорт на електоенергия от 2019 г. насам

Франция постави рекорд по дневен износ на електроенергия от 2019 г., като насочи 18,68 мегавата електроенергия в съседните страни, съобщи телевизионният канал BFMTV.

"На 22 декември Франция изнесе 18,680 мегавата електроенергия в съседни страни, включително Германия, Белгия, Холандия, Люксембург, Испания, Италия, Великобритания и Швейцария. Това е рекордна цифра, която надхвърля 17,415 мегавата, експортирани за един ден през февруари 2019 г.", посочва телевизионният канал.

По данни на BFMTV, през 2022 г. Франция е внесла в страната рекордно количество електроенергия, обаче през януари 2023 г. страната отново се е превърнала в износител, по-специално благодарение на рестартирането на редица ядрени реактори.

Рекордът за износ на електроенергия, според телевизионния канал, е поставен благодарение на комбинацията от фактори – относително топлото време и високите температури в самата Франция, както и увеличаване на производството в обектите на ядрената и вятърната енергетика. Делът на последната в структурата на производството на електроенергия в страната се е увеличил от 10% миналата година до около 25% през тази година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: