Природният газ през ноември може да поевтинее с 45 %

Природният газ през ноември може да поевтинее с 45 % Снимка: imeldesign.eu

За първи път от средата на юни синьото гориво се търгува на европейския пазар за по-малко от €100/MWh, тъй като мекото есенно време укроти търсенето, а европейските газохранилища са пълни почти до максималния си капацитет.

Не е ясно колко дълго ще се задържат по-ниските цени на газа, но на открито заседание на КЕВР днес, „Булгаргаз” предложи със 70 лв по-ниска ноемврийска цена от BGN 166 /MWh, в сравнение с октомврийската, която е BGN 233 /MWh. От газовия холдинг посочиха, че предлагат това намаление в светлината на проведените успешно търгове за снабдяване на страната с природен газ.

Същеврмеменно, ЕС се опасява, че една по-студена от обичайното зима ще стимулира търсенето и отново ще тласне цените към неустойчиви върхове. Темата се обсъждаше активно миналата седмица и дебатите завършиха с решението Европейската комисия да предложи механизъм за ограничаване на крайни случаи на спекулации и нестабилност в ценообразуването на европейската газова борса (TTF). Успоредно с това Комисията работи върху отделен, обособен търговски център само за втечнен природен газ (LNG).

В тази връзка председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е готов да бъде надежден партньор на газовия пазар, „но вече не на всяка цена”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: