Борсовите цени на газа в Европа паднаха до $380

Борсовите цени на газа в Европа паднаха до $380 Снимка: markets.businessinsider.com

ICE: цените на газа паднаха с 3,3% до $380 за хиляда кубически метра

Цените на газа на европейския пазар приключиха петъчната търговия с понижение от 3,3%, до 380 долара за хиляда кубически метра, сочат данни на лондонската борса ICE.

Януарските (най-близки) фючърси на индекса TTF (най-големият център в Европа, разположен в Холандия) започнаха търговията вчера на $386,7 (-1,9%) и приключиха   на $381,1 (-3,3%). Максималната цена беше $394,1 (0%), минималната беше $371,2 (–5,8%). Динамиката на котировките се основава на цената на сетълмента от предишния търговски ден - 394,2 долара за хиляда кубически метра.

След един ден на покачване на цените в сряда, низходящата тенденция на европейския газов пазар се възобнови в четвъртък, отбелязват експертите на Energi Danmark в преглед от петък.

Общата фундаментална низходяща ситуация сега се промени значително, като силното предлагане, прогнозите за топло време и ограниченото търсене продължават да натежават на пазара“, казаха те.

Периодът на високи цени на газа на европейската  борса продължи през 2021-2022 г. Такива постоянно високи цени не са виждани в цялата история на експлоатацията на газови хъбове в Европа - от 1996 г. Цените достигнаха исторически рекорд от 3892 долара за хиляда кубични метра в началото на пролетта на 2022 г., след което започнаха стабилен спад през есента на същата година. Въз основа на резултатите от третото тримесечие на тази година те са били средно около $380 за хиляда кубически метра.

След ескалацията на конфликта в Близкия изток на 7 октомври и докладваната повреда на газопровода Balticconnector между Финландия и Естония на 8 октомври цените се покачиха от 415 долара за хиляда кубически метра в началото на октомври до около 560 долара до края на месеца. Средните котировки през ноември бяха приблизително $510.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: