Борсовите цени на урана са на най-високото си ниво от 15 години

Борсовите цени на урана са на най-високото си ниво от 15 години Снимка: tipranks.com

Динамиката отразява повишеното търсене в сектора на ядрената енергия и прекъсванията на доставките при големи проекти

Декемврийските фючърси за т. нар. „жълта торта“ (пречистен от примеси концентрат на уранова руда) след търговията на 21 ноември, поскъпнаха на Нюйоркската стокова борса (COMEX) с 1,89% до $ 81 за паунд,което се случва за първи път от февруари 2008 г., но вчера отбелязаха лек спад до $ 80.25, според tradingeconomics.com

Котировките са на 15-годишен връх, пише Bloomberg. Фючърсите на уран не са се търгували на такива нива след аварията в японската атомна електроцентрала Фукушима-1, когато използването на ядрена енергия намаля и цените паднаха.

Но след нахлуването на Русия в Украйна правителствата отново се обърнаха към сравнително нисковъглеродната ядрена енергия, за да диверсифицират доставките и разширят спектъра на енергийните източници. Някои европейски компании дори удължиха живота на своите реактори, за да компенсират резкия спад на руските газови доставки.

В резултат на това през 2022 г. цените на фючърсите на уран се повишиха с 13,4%, а през 2023 г. - с още 58,91%. Търсенето повиши и стойността  на доставчиците, като на Нюйоркската борса най-големият доставчик на уран в света - канадската компания Cameco - отбеляза поскъпване на акциите си с повече от 95% .

Същевременно доставките от производителите намаляват, включително в предприятията на Cameco в Канада. Неотдавнашният военен преврат в Нигер също наруши снабдяването на европейските ядрени централи. Освен това пазарът на ядрено гориво се стреми да избегне силната зависимост от обогатителните фабрики, по-големият процент от които се контролират от „Росатом”.

Инвестиционната компания Sprott Asset Management, специализирана в търговията с уран, смята, че покачващите се цени ще насърчат съживяването на замразени скъпи производства на уран, както направи австралийската минна компания Boss Energy, рестартирайки плановете си, спрени преди повече от десетилетие. И Sprott Asset Management, и други експерти, очакват цените на урана да продължат да растат през. следващите 10 до 20 години, или докато светът не намери друг нисковъглероден източник на енергия в големи количества.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: