Попътен вятър ще дава енергия: в ЕС ще ускорят строителството на вятърни паркове

Попътен вятър ще дава енергия: в ЕС ще ускорят строителството на вятърни паркове Снимка: pixnio.com

Според прогнозите на Европейската комисия вятърните централи ще осигурят 30% от нуждите на цяла Европа до 2030 г. Пазарът се развива бързо, играчите му молят да се премахнат ненужните бариери.

През 2023 г. в Европа бяха построени рекорден брой вятърни електроцентрали, но все още това е далеч от постигането на целите на ЕС в областта на чистата енергия. Експерти прогнозират рязко увеличение на търсенето на турбини и свързаното с тях оборудване в най-близко бъдеще. 

Компанията ZF Wind Power, разположена в северната част на Белгия, е световен лидер в производството на редуктори - сърцето на вятърната турбина. Ще може ли производството да издържи на скока на търсенето?

"Това е много амбициозна задача", казва Феликс Хенселер, главен изпълнителен директор на ZF WindPower. "Миналата година инсталирахме мощности в Европа за 17 ГВт. С този темп трябва да достигнем средно 31 гигавата годишно до края на десетилетието".

Мерки за подкрепа

Осъзнавайки, че остава все по-малко време, Брюксел предложи пакет от мерки за ускоряване на развитието на вятърната енергия. Удвояване на количеството произведена енергия за една година е нереалистично, но според Хенселер някои мощности не се използват напълно, което означава, че има възможност за растеж веднага щом поръчките пристигнат.

"На пазара има свободни мощности, който бихме могли да използваме, за да увеличим производството", казва Хенселер. - Това е амбициозна цел, но като цяло е доста постижима. Трябва да започнем да действаме още сега. На наше разположение днес са всички инструменти, включително пакетът на ЕС за вятърна енергия, с който всички държави-членки са съгласни".

Пакетът за вятърна енергия беше одобрен през 2023 г. Не е ли твърде късно? "Мен наистина ме разстройва това, че беше необходима война, за да могат хората най-накрая да разберат важността на тази стъпка", коментира Хенселер. "Що се отнася до скоростта на реакцията, трябва да кажа, че се гордея с ЕС, такова темпо досега не бях виждал".

Според Мортен Дирхелм, старши вицепрезидент на концерна ZF Wind Power, е време Европа да опрости бюрократичните процедури. "Понякога може да минат 7-10 години от момента, в който политиците решат да предприемат реалиизрането на даден проект за вятърна енергия, преди той да започне да генерира енергия за електропреносната мрежа. Има голяма пропаст между думите и делата", уточнява той.

Вятърната енергия заема 19% от потреблението на електроенергия в Европа, което е достатъчно, за да покрие цялото потребление на Португалия. Целта е да се достигне 30% до 2030 г.  26-те държави от ЕС подписаха така наречената Харта на вятъра, като се ангажираха да приложат мерките, посочени в специализирания пакет. Сред тях са опростяване на правилата за издаване на разрешителни, подобряване на аукционната система, изглаждане на проблемите, причинени от инфлацията, активни инвестиции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: