Пекин предупреждава за възможна трета световна война

Пекин предупреждава за възможна трета световна война Снимка: tfipost.com

Китайският вестник Global Times оповести, че това може да се случи по всяко време.

Според Китай причината са действията на САЩ и Тайван. Проправителственото издание отбелязва и вчерашното насочване на десетки бойни самолета към въздушното пространство на островната държава, която Китай счита за своя отлъчила се територия вече 73 години и продължава да настоява за „обединение”.

Според GlobalTimes, цитиран от 1prime.ru, сътрудничеството между Вашингтон и Тайван е „дръзко”, създалата се ситуация изчерпва всякакви възможности за политически маневри, а балансът е „на границите на сблъсъка”.

Статията посочва, че „китайският народ е готов на пълномащабна война със САЩ” и предупреждава, че Тайван води „игра с огъня”.

В последната седмица защитеното въздушно пространство на острова ежедневно се нарушава от все по-големи групи китайски бойни самолети. Недвусмислената реакция на САЩ, заклеймаваща Китай, вероятно е довела до изявленията на китайското правителство и заплахата от световна война.

Яростната реакция на Китай е предизвикана и от редица военни учения, проведени напоследък в района. Неотдавна Daily Mail съобщи за съвместно военно учение на британския кораб HMSQueenElizabeth и два американски самолетоносача в териториалните води на Филипините, коментира 1prime.ru.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: