В Китай изобретиха умни лещи за очи за "управление" на обектите с поглед

В Китай изобретиха умни лещи за очи за "управление" на обектите с поглед

Получи се футуристична разработка

Изследователски екип от Университета в Нанкин, съвместно с болницата в провинция Дзянсу и Университета по авиация и космонавтика в Нанкин, разработи контактни лещи с функция за проследяване на движенията на очите, съобщава ITHome.

Външно те не се различават от обикновените лещи, но благодарение на честотното кодиране и сферичната микро-нано обработка имат възможност за прецизно проследяване на движенията на очите и за разпознаване на команди.

Лещите са оборудвани с четири безжични радиочестотни маркера, разположени по краищата и затворени в медицински силикон.

Те имат кривина, съответстваща на роговицата на окото и благодарение на ултратънкия слой и високата въздухопропускливост осигуряват удобно и комфортно носене.

След калибриране, отчитащо индивидуалните особености на очите, лещите са в състояние да проследяват движения с точност до 0.5°. Те са устойчиви на силна светлина и проекционни изображения, а така също не са податливи на електромагнитни смущения от смартфони и рутери.

Лещите са преминали тестове за биосъвместимост, включително 72-часов тест за цитотоксичност и едноседмичен тест върху очите на опитни зайци.

Екипът демонстрира множество приложения на тези лещи, включително въвеждане на текст, рисуване, управление на игри и уеб страници, както и управление на камери и безпилотни автомобили.

Благодарение на своята точност, разнообразни възможности, комфорт и безопасност, тези лещи имат голям потенциал за приложения в различни области, като например взаимодействие човек-машина, медицина и психология.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: