Си Дзинпин изброи кои са световните заплахи

Си Дзинпин изброи кои са световните заплахи

Си Дзинпин нарече манталитета на студена война световна заплаха

По време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин в Пекин председателят на КНР назова едностранната хегемония, блоковата конфронтация и политиката на сила заплаха за мира и сигурността на всички страни. Той заяви, че Китай и Русия смятат, че политическото регулиране в Украйна е "правилният път".

"В днешния свят все още бушува манталитетът на Студената война. Едностранната хегемония, конфронтацията между блоковете и политиката на сила пряко застрашават целия мир и сигурността на всички страни", каза Си Дзинпин.

Китайският лидер призова за "спешно урегулиране на палестинско-израелския конфликт", както и за решаване на палестинския въпрос въз основа на двете държавни формули. Той отбеляза също, че Китай и Русия "възприемат политическото урегулиране като правилен път за решаване на украинската криза".

"Позицията на Китай по този въпрос е последователна и ясна, а именно: спазване на нормите и принципите на Устава на ООН, зачитане на държавния суверенитет и териториалната цялост на всички страни и тяхната рационална загриженост за сигурността", каза председателят на КНР. Той заяви за необходимостта от формиране на "нова, балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността". "Китайската страна се надява на най-скорошно възстановяване на мира и стабилността на европейския континент и е готова да продължи своята конструктивна роля", заключи Си Дзинпин.

Путин е на първото си след встъпване в длъжност държавно посещение в Пекин на 16-17 май. Той проведе лични разговори със Си Дзинпин, както и преговори в разширен състав с участието на руската делегация. Очаква се президентът да се срещне с премиера на Държавния съвет на Китай Ли Цян.

По-рано Путин и Си Цзинпин приеха съвместно заявление за задълбочаване на отношенията на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: