Очакваната продължителност на живота в света ще нарасне с близо 5 години до 2050 г.

Очакваната продължителност на живота в света ще нарасне с близо 5 години до 2050 г.

Но въпреки че хората ще живеят по-дълго, те ще прекарват повече години в лошо здравословно състояние

Изследване на глобалната тежест на болестите (GBD), публикувано в списание The Lancet, прогнозира значително увеличение на продължителността на живота в световен мащаб, предсказвайки ръст от 4,9 години за мъжете и 4,2 години за жените до 2050 г.

За това съобщава Science Daily.

Авторите на изследването свързват тези достижения с мерките в областта на общественото здраве, които са позволили да се подобрят показателите за преживяемост при сърдечно-съдови заболявания, COVID-19, както и различни инфекциозни и алиментарни (свързани с храненето) заболявания.

Тежестта на заболяванията обаче се измества към неинфекциозните заболявания, като например сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, главно поради такива рискови фактори, като затлъстяване, стрес, високо кръвно налягане и тютюнопушене.

Според прогнозите, продължителността на живота в света ще се увеличи от 73,6 години през 2022 г. на 78,1 години през 2050 г. Обаче очакваната продължителност на здравословния живот (HALE), която измерва броя на годините, прекарани в добро здраве, ще се увеличи от 64,8 на 67,4 години. Това говори за това, че макар че хората ще живеят по-дълго, те ще прекарват повече години в лошо състояние на здравето.

Крис Мъри от Университета във Вашингтон подчертава намаляването на разликата в продължителността на живота между регионите с високи и ниски доходи, особено в страните от Африка на юг от Сахара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: