САЩ и Израел се изправиха срещу Международния наказателен съд

САЩ и Израел се изправиха срещу Международния наказателен съд Снимка: opiniojuris.org

Поводът е предложението на главния прокурор на съда Карим Хан да бъдат издадени заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и на лидерите на ХАМАС Яхя Синвар, Мухамад Дейф и Исмаил Ханийе

В отговор на това странно свързване на лидери от двете страни и обвиняването им във военни престъпления, американският президент Джо Байдън подчерта, че "няма никаква база за сравнение между Израел и Хамас. И за да бъда ясен, противно на критиките срещу Израел, отправени от Международния съд, това, което се случва в Газа, не е геноцид.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен повтори позицията на Байдън, заявявайки, че Вашингтон „фундаментално отхвърля“ този ход на Международния наказателен съд (МНС). "Това е срамно. МНС няма юрисдикция по този въпрос“, заяви Блинкен и предположи, че искането на въпросните заповеди за арест по-скоро може да подкопае текущите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. 

С изявление в Х/Twitter председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън посочи:

„Израел води справедлива война за оцеляване, а МНС се опитва да приравни израелските служители с терористите, извършили клането на 7 октомври. Не може да се позволява на международните бюрократи да използват закона, за да узурпират властта в демокрации, които поддържат върховенството на закона. Затова Конгресът обмисля всички възможности, включително санкции, за да накаже МНС и да гарантира, че ръководството му ще понесе последствията, ако продължи действията си в тази посока. Ако на МНС бъде позволено да заплашва израелските лидери, ние може да сме следващите".

Самият Бенямин Нетаняху, най-дълго управлявалият министър-председател на Израел, определи искането за арестуването му като "абсурдна и фалшива заповед". В публично изявление на иврит той попита "с каква дързост МНС се осмелява да сравнява Хамас и Израел и да изкривява реалността”. Израелският лидер обвини главния прокурор на МНС,че "безчувствено налива масло в огъня на антисемитизма, който бушува по света".

На свой ред израелският министър на външните работи Израел Кац нарече хода на МНС "исторически позор, който ще се помни завинаги". В изявленията на израелски политици се чуват и думи срещу МНС като „морална слепота” и „историческо престъпление, което няма да се забрави”. Същевременно 106 израелски депутати, включително от опозицията, се подписаха под декларация в защита на Бенямин Нетаняху и Йоав Галант.

Израел и САЩ не са членове на МНС, който беше създаден през 2002 г. Обвиненията във военни престъпления, с които Карим Хан обосновава предложението си, произтичат от действията на Хамас на 7 октомври миналата година, когато вълни от въоръжени терористи нахлуха в Израел от Газа, убивайки около 1 200 души и отвличайки 252 заложници, включително стари хора и малки деца. Атаката предизвика настоящата война, в която до момента са загинали 278 израелски военнослужащи.

Според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на Газа, жертвите от палестинска страна са 35 500. Миналата седмица ООН коригира тези данни, намалявайки наполовина броя на загиналите цивилни палестинци – основно жени и деца. 

Потвърждавайки опасенията, че искането на главния прокурор на МНС ще засили напрежението,  Хамас критикува инициативата в частта ѝ срещу неговите лидери, но остро осъди Карим Хан, че иска ареста на „само двама от военнопрестъпниците на ционисткото образувание“.

Сега съдийски състав на МНС трябва да обмисли дали да издаде заповедите. Ако го направи, страните, подписали статута на МНС, са длъжни да арестуват посочените мъже, ако имат такава възможност.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: