Кандидатът на управляващата партия печели изборите в Тайван

Кандидатът на управляващата партия печели изборите в Тайван Снимка: thesun.ie

При над 90% преброени гласове, резултатът на Уилиям Лай от Демократическата прогресивна партия (DPP) надхвърля 42%, което означава, че за него са гласували над 5 милиона души

Такава числена подкрепа се случва за първи път в изборната практика на независимия остров. Преброяването на гласовете се предава директно от сградата на Централната избирателна комисия. Победата на Уилиям Лай (настоящ вицепрезидент) осигурява трети управленски мандат на DPP. Досегашният президент на Тайван и първата жена на този пост Цай Инуън се оттегля, тъй като изчерпи броя на президентските мандати, предвидени в законодателството на Тайван. 

Прокитайската партия Гоминдан (KMT), която обещаваше на избирателите по-добри връзки с Пекин и мир в Тайванския пролив, остава на втора позиция с около 33% от гласовете. Нейният лидер и кандидат за президентския пост вече поздрави съперника си от DPP. Дни преди изборите Китай предупреди жителите на Тайван, че ще избират „между мира и войната”, а китайската пропаганта нарече Уилиям Лай „човек, който създава проблеми”. 

На трета позиция с около 25% от гласовете остава Тайванската народна партия (TPP). Нейните симпатизанти се вълнуват не толкова от отношенията с Китай, колкото от икономическата ситуация. Днешните избори ще определят и състава на 113-членния тайвански парламент (при 23.5 милиона население). 

Победата на DPP е ясен знак за демократичната същност на тайванското общество, въпреки затягащата се хватка на Си Дзинпин. Китайският лидер обави присъединяването на Тайван към „родината” за неизбежно и предупреди, че Китай е против „всякакви ходове за независимост”. От своя странаУилиям Лай обеви, че ще защити страната от апетитите на Китай, като ще използва диалога, за да смекчи конфронтацията.

Тайван е сред 30-те най-силни икономики в света, на 18 позиция по БВП и един от „Четирите азиатски тигъра” наред с Хонконг, Сингапур и Южна Корея. Островът първи не се довери на информацията от Китай и въведе противоковидни мерки, постигайки забележителни резултати в овладяването на пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: