Цените на лекарствата за отслабване могат да "съсипят" здравната система на САЩ

Цените на лекарствата за отслабване могат да "съсипят" здравната система на САЩ Снимка: piqsels.com

Те са твърде високи

Американската здравна система е изправена пред потенциална финансова криза във връзка с появата на високоефективни лекарства за отслабване, такива, като например Wegovy, съобщава Ars Technica.

Нов доклад на Сената на САЩ предупреждава, че астрономическите стойности на тези лекарства могат да доведат до непосилни разходи за здравеопазване. 

Ако половината от възрастните американци, страдащи от затлъстяване, започнат да използват тези лекарства, общите разходи ще достигнат приблизително 411 милиарда долара годишно, надхвърляйки 406 милиарда долара, изразходвани за всички лекарства, отпускани по лекарско предписание през 2022 г.

Това икономическо бреме ще засегне значително както пазарите за здравно застраховане, така и програмите, финансирани от данъкоплатците, отбелязват експерти.

По прогнози, до 2031 г. разходите за лекарства, отпускани по лекарско предписание, ще надхвърлят 1 трилион долара годишно в САЩ, което ще бъде обусловено от търсенето на лекарства за намаляване на теглото. 

Тази цифра е в рязък контраст с базовите прогнози, съгласно които без тези лекарства разходите биха били малко под 600 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: