Ответен удар: Китай започва антидъмпингово разследване срещу ЕС, САЩ, Тайван и Япония

Ответен удар: Китай започва антидъмпингово разследване срещу ЕС, САЩ, Тайван и Япония Снимка: essanews.com

В отговор на атаките срещу ценообразуването на редица китайски промишлени стоки, Пекин заяви, че термопластмасите, които идват от тези страни, се продават на цени под справедливата им пазарна стойност

Според китайското министерство на търговията, това ощетява местните компании. Разследването на Пекин, което може да продължи до 18 месеца, е следствие на „протекционистичните търговски политики, прилагани от ЕС и САЩ”, пишат китайските медии.

Миналия вторник Вашингтон обяви рязко увеличение на митата върху китайски стоки, включително електромобили, компютърни чипове, слънчеви панели и медицински гумени ръкавици. В изявление по този повод, Министерството на търговията на Китай обяви, че решението ще "засегне сериозно атмосферата за двустранно сътрудничество".

В края на миналата седмица и Европейската комисия оповести, че след жалба на Европейската асоциация за стомана Eurofer, ще разследва цените, на които се предлага китайската ламарина. Това е последният ход от поредица антидъмпингови инициативи, предприети от ЕС.

В срок до 4 юли европейските институции трябва да решат дали и какви мерки да предприемат срещу ценообразуването на китайските електромобили – индустрия, за която ЕС подозира, че е щедро субсидирана от китайското правителство, за да поддържа изкуствено ниски цените на китайските електрически превозни средства и по този начин да се опита да ги наложи на европейския пазар. 

Отделно от това, ЕС разследва и цените на китайските слънчеви панели, вятърни турбини и медицински устройства

В отговор на съобщението от неделя за ответното разследване на Китай, Европейската комисия (ЕК) каза, че ще проучи внимателно китайските претенции срещу цените на европейските термопластмаси, преди да реши как да действа. 

„Очакваме Китай да гарантира, че това разследване е напълно в съответствие с всички съответни правила и задължения на Световната търговска организация“, каза говорител на ЕК.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: