Допълнителни мерки в организацията за движението на влаковете през гара София - Север

Допълнителни мерки в организацията за движението на влаковете през гара София - Север Снимка: wikimedia.org

Придвижването на съставите от депо се извършва през по-дълъг обход през Казичене, гара Яна и Кремиковци

Поради започналата модернизация на коловозното развитие на Централна гара София от 07.05.2024 г. е въведена промяна в движението на влаковете, които пътуват от и към северното направление и вместо от и до Централна гара, се движат от и до гара София - Север. 

Това налага допълнителни маневри при подготовката на влаковите композиции за път, тъй като гарата е с по-ограничен брой коловози спрямо интензитета на графика на движение. Въведена е в експлоатация нова маршрутно-компютърна централизация, която работи нормално за осигуряване на движението в гарата за времето на строително-ремонтните дейности. Допълнителни усложнения предизвика и изключване на досега действащата стара релейна осигурителна техника. 

Придвижването на съставите от депо се извършва през по-дълъг обход през Казичене, гара Яна и Кремиковци, като всичко това води до закъснения при подготовката и композирането на готовите за пътуване влакови състави, което значително нарушава обслужването на клиентите на БДЖ. 

В първия ден на реалната експлоатация при новите условия за движението на влаковете възникнаха и непредвидени обстоятелства и ситуации, които доведоха до натрупване на закъсненията. 

В момента се разглеждат различни варианти за промяна в организацията на работата с цел минимизиране на тези закъснения и нормализиране на обстановката през следващите дни. В тази връзка, от днес ще бъдат осигурени още два допълнителни влака за композирането на съставите от депата, чрез което да се намали маневрената дейност в гарата и предизвиканите от това закъснения. Обсъждат се и възможности за оптимизиране на движението на някои влакове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: